Echipa doctoriţei Virtanen a studiat postnatal prevalenţa tulburărilor metabolismului glucidic din timpul sarcinii la mamele ale 1163 de băieţi fără şi ale 125 de nou-născuţi cu criptorhidie la naştere.
După ajustarea datelor în funcţie de posibilele cauze de erori – fumatul mamei în perioada gestaţiei, vârstă mai înaintată în momentul naşterii –, precum şi în funcţie de factorii de risc deja identificaţi ale criptorhidismului – prematuritatea şi greutatea mai mică decât aşteptată la naştere – tulburările profilului glucidic au fost semnificativ mai frecvente la femeile care au născut copii cu coborârea testiculară anormală.
În cazul pacientelor cu diabet gestaţional tratat prin dietă, a fost observat un odds ratio de 3,98 pentru a avea un copil cu criptorhidie. Riscul malformaţiei a fost de asemenea crescut (de peste 2 ori) când toate mamele cu un rezultat anormal la testul oral de toleranţă la glucoză au fost incluse în grupul diabeticelor.
„Rămâne de elucidat care este gradul exact al tulburării metabolice în cursul sarcinii la care apare deja riscul criptorhidiei congenitale”, notează dr. Virtanen şi colegii ei în articlolul prezentat de Reuter Health.
O posibilă explicaţie ar fi că metabolismul glucidic anormal al mamei „alimentează” dezechilibrul dintre efectele androgenilor şi estrogonilor fetali, care la rândul lui ar interfera cu coborârea testiculelor, având în vedere că acest proces este influenţat de ambele tipuri de hormoni.
J Clin Endocrinol Metab 2006;91:4862-4865.