Autorii au analizat în mod retrospectiv datele de la camera de gardă şi din foile de observaţie ale pacienţilor ulterior spitalizaţi din cauza unui AIT într-o perioadă de 5 ani. Scorul ABCD a fost folosit pentru stratificarea riscului de AVC în primele 30 de zile.
În totalitate 226 de pacienţi au fost incluşi în studiu. Fiecare dintre ei a fost internat în primele 48 de ore de la începutul simptomatologiei. Durata medie a spitalizării a fost 8 zile. 22 dintre bolnavi (9,7%) a suferit un AVC în primele 30 de zile de la AIT.
Scorul ABCD s-a dovedit a fi eficient pentru a prezice riscul atacului vascular cerebral în primele 30 de zile, au notat autorii în studiul publicat în numărul din decembrie al revistei Stroke. Un punctaj total de 5 din 6 a fost asociat în mod independent (p < 0.001) cu o creştere de 8 ori a riscului de a suferi un AVC precoce (hazard ratio, 8.01).
„Aceste rezultate au validat valoarea predictivă a scorului ABCD în ceea ce priveşte identificarea pacienţilor spitalizaţi pentru AIT expuşi unui risc mare de a face un AVC precoce şi au adus noi dovezi în favoarea aplicabilităţii lui potenţiale în practica clinică”, au concluzionat cercetătorii.
Stroke 2006;37:2892-2897.