"În primul semestru din 2007 vom realiza toate actele normative necesare pentru aplicarea descentralizării iar în semestrul al doilea vom trece complet în administrarea consiliilor locale spitalele orăşeneşti şi comunale", a arătat Nicolăescu.
El a precizat că, începând cu ianuarie 2008, spitalele municipale vor trece în administrarea consiliilor locale iar spitalele judeţene care nu sunt de urgenţă vor fi trecute în administrarea consiliilor judeţene.
Nicolăescu a subliniat că ministerul s-a angajat să ducă la bun sfârşit modernizarea tuturor unităţilor spitaliceşti, la standard, şi dotarea cu paturi, chiar dacă acestea vor trece la consiliile locale.
"Urmează să rămână în structura MSP numai spitalele regionale şi judeţene de urgenţă, întrucât ministerul trebuie să asigure medicina de urgenţă pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi", a subliniat Nicolăescu.
Tocmai din acest motiv, a spus ministrul, fondurile pentru finanţarea medicinei de urgenţă vor fi asigurate din bugetul de stat, şi nu din fondurile de asigurări sociale.
"Până la 31 decembrie 2008 vor dispărea structurile deconcentrate ale MSP din teritoriu, respectiv Autorităţile de Sănătate Publică, iar atribuţiile acestora vor fi preluate de consilii locale, consilii sau prefecturi, de la caz la caz", a mai declarat Eugen Nicolăescu.
Potrivit descentralizării MSP, urmează să fie înfiinţată Agenţia Naţională de Programe şi Asistenţă Medicală, în afara ministerului, care va avea în subordine spitalele judeţene şi regionale de urgenţă.
Nicolăescu a mai precizat că programul de descentralizare prevede şi ieşirea Inspecţiei Sanitare de Stat din MSP. Aceasta va rămâne în coordonarea ministerului şi va fi o structură cu componente regionale.
"MSP va rămâne cu trei atribute importante, respectiv reglementare, strategie şi politici de sănătate publică şi controlul aplicării acestora", a conchis Eugen Nicolăescu.