Cazul care a declanşat controalele provine de la Regionala CFR Cluj, care a sesizat faptul că 71 dintre angajaţii care asigură activitatea pe ruta Oradea-Vaşcău au intrat simultan în concediu medical, cu toate că în zonă nu era semnalată nici o epidemie. În acest caz, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) a demarat o anchetă.
Potrivit directorului CAS, Simona Ardelean, 44 dintre angajaţii Regionalei sunt pe listele a 23 de medici de familie care au contracte cu CJAS, iar opt pe listele unui medic aflat în relaţii contractuale cu Casa de Sănătate a Transportatorilor.
De asemenea, directorul CJAS Bihor a declarat că reprezentanţii Casei s-au deplasat şi la domiciliul a cinci dintre cei 71 de angajaţi aflaţi în concediu medical. Unul dintre ei îşi transformase concediul medical în concediu de odihnă, iar despre altul vecinii susţin că lucrează pe câmp; un alt angajat era internat în spital.
Prefectul Ilie Bolojan a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că deşi problema concediilor medicale acordate angajaţilor care nu au nici o problemă de sănătate este una reală, pârghiile avute la îndemână de autorităţi sunt aproape inexistente.
Presupusa îmbolnăvire în masa a lucrătorilor CFR a fost o formă de protest al acestora apărut după recenta privatizare a rutei feroviare Ciumeghiu - Vaşcău către societatea Via Terra Spedition.
Personalul CFR a refuzat, astfel, să lucreze cu administratorul firmei respective, fost şef de gară la Oradea, recunoscut ca "dur şi arogant". Între timp, ruta feroviară a trecut din nou la Societatea Naţională de Transport Căile Ferate Române (SNTCFR), Regionala Cluj, pe motiv că firma privată nu dispune de personal calificat, deşi în contract fusese prevăzut faptul că acesta va fi asigurat de SNCFR.