Pentru a evalua acestă procedură, Dr. Kochar de la Royal Infirmary of Edinburgh şi colegii săi au analizat datele de la 733 de inserţii de TIPPS realizate într-o perioadă de 14 ani. Encefalopatia hepatică a apărut la 211 de pacienţi.
Modificarea şuntului s-a efectuat la 38 de subiecţi: la 29 şuntul a fost obstruat iar în 9 cazuri s-a aplicat o reducere a acestuia. Rezultatele au fost similare cu ambele proceduri; starea pacienţilor s-a îmbunătăţit într-un procent de 58%. Evoluţia la restul subiecţilor a fost staţionară sau agravată. Supravieţuirea medie a bolnavilor cu evoluţie favorabilă a fost de 278 de zile comparativ cu 79 de zile în cazul pacienţilor care nu au răspuns la tratament.
Trei pacienţi au decedat din cauza complicaţiilor hepatice apărute în urma ocluziei şuntului.
În concluzie, Dr. Kochar a accentuat că „ocluzia şuntului poate fi asociată cu unele complicaţii ameninţătoare de viaţă, de aceea reducerea este metoda preferată pentru modificarea TIPPS.”
„Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica predictorii răspunsului la modificarea şuntului”, a mai adăugat cercetătorul.
Gut 2006;55:1617-1623.