Banii care au fost repartizaţi de către CNAS au rămas doar pe hârtie, dar transplanturile au fost efectuate, a declarat pentru Rompres prof.dr. Irinel Popescu.
Dr. Benedek Imre, de la Centrul de Transplant Medular, din Târgu Mureş, a declarat că în acest centru s-au realizat transplanturile, dar nu au primit banii, singura sumă primită a fost pe la sfârşitul lui august pentru o parte din materiale. El a adăugat că mai sunt încă zece transplanturi pregătite până la sfârşitul acestui an.
În total, pentru transplantul medular, ar fi trebuit să fie repartizaţi pentru toate centrele care efectuează această intervenţie câte 27 miliarde de lei. Deşi au fost făcute demersuri către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aceasta încă nu a dat niciun răspuns pentru că trebuie stabilite procedurile de decontare a transplanturilor.
Pentru ficat, anul acesta ar fi trebuit să fie alocaţi bani pentru 25 de transplanturi de ficat, 25 de inimă, 200 pentru rinichi, şi două pentru plămâni, dar nu s-a primit niciun ban.
Suma totală pentru întreg programul de transplant din acest an alocată şi care nu s-a primit până la această dată este de 220 de miliarde de lei pentru toate tipurile de transplant, a precizat prof.dr. Irinel Popescu, preşedinte de consiliu ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant.
El a adăugat că, din 2008, Ministerul Sănătăţii Publice a decis să finanţeze direct programul de transplant, atât pentru transplantul propriu-zis cât şi pentru medicamentele post-transplant, pentru activitatea pre-transplant, iar suma de repartizat ar trebui să fie în jur o mie de miliarde lei vechi.
Pentru acest program ar trebui să se înceapă finanţarea încă din 1 ianuarie pentru transplant, întrucât sunt peste 1.500 de bolnavi transplantaţi până în acest moment în România şi care au nevoie de tratamentul post-transplant.
Din 2008 medicamentele folosite post-transplant se vor procura de la centrele de transplant întrucât este o modalitate mai bună de a cunoaşte exact şi numărul celor care au fost transplantaţi şi cu această ocazie, odată pe an, să li se facă şi evaluarea stării de sănătate.
Cu prilejul acestei noi modalităţi de eliberare a medicamentelor se poate face şi un registru naţional de transplant pentru ţara noastră.