Programul naţional de diabet este un program finanţat integral de Ministerul Sănătăţii Publice, deci ministerul trebuie consultat ca finanţator unic al programului pentru orice modificare, a explicat Eugen Nicolăescu. "Din nefericire, când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis listele cu medicamente pentru diabet, nu a consultat ministerul şi a inclus încă 38 de noi medicamente faţă de cele care se eliberau când programul se desfăşura în farmaciile cu circuit închis, fără să ia măsurile necesare ca şi aceste medicamente nou incluse să fie distribuite gratuit, aşa cum prevede programul naţional de diabet", a precizat ministrul sănătăţii pentru Rompres.
Nicolăescu a adăugat că CNAS a transmis liste care au inclus, pe ultima coloană, suma care trebuie plătită de asigurat, ceea ce contravine flagrant programului stabilit. Ministrul a apreciat că aceasta este o deficienţă majoră şi, ca atare, va lua unele măsuri. Astfel, vor fi cerute explicaţii scrise de la CNAS, în legătură cu decizia de a introduce noi medicamente pe listă fără să consulte MSP şi i se va cere să ia măsuri ca şi aceste noi medicamente să fie incluse pe lista de gratuităţi.
Eugen Nicolăescu a declarat că va cere CNAS explicaţii scrise asupra modului în care a făcut negocierea cu producătorii şi importatorii, distribuitorii de antidiabetice orale, precum şi asupra modului în care au fost stabilite protocoalele pentru eliberare în regim gratuit. El a spus că s-a negociat doar cu o parte dintre furnizori iar cu alţii nu, acest lucru reprezentând o deficienţă gravă, care a dus la existenţa în farmacii a unor antidiabetice orale care nu sunt eliberate în regim de gratuitate totală.
El a precizat că, în continuare, se va urmări în toate farmaciile modul de aprovizionare şi cel de distribuire a medicamentelor antidiabetice orale, iar farmaciile care nu respectă întrutotul ceea ce s-a prevăzut în ordinul privind derularea programului de diabet vor fi sancţionate cu rezilierea contractului.
Eugen Nicolăescu a spus că va solicita tuturor cetăţenilor care au plătit pentru antidiabetice orale să se prezinte la farmacii, să ceară restituirea sumelor pe care le-au plătit. "Am dispus tuturor farmaciilor să restituie sumele care au fost încasate, din punctul meu de vedere, ilegal", a precizat ministrul sănătăţii.
Colegiul Farmaciştilor din România a anunţat că farmaciile "nu pot returna banii pe care pacienţii i-au plătit pentru medicamentele care au preţ de referinţă".
Într-un comunicat, Colegiul Farmaciştilor regretă confuzia creată de ministrul sănătăţii în jurul programului de diabet şi al eliberării medicamentelor anti-diabetice orale de către farmaciile de circuit deschis.
"Medicamentele care au fost eliberate cu contribuţia personală a pacienţilor sunt medicamente care nu sunt incluse în vechiul program, pentru care există echivalent gratuit şi pentru care pacientul, care optează pentru acest medicament, trebuie să plătească o diferenţă de preţ. Această diferenţă de preţ nu este fixată de farmacii şi nu poate fi modificată de către acestea. Diferenţa de preţ a fost stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi este introdusă în programele de gestiune cantitativ-valorică ale farmaciilor, furnizate de această instituţie", precizează Colegiul Farmaciştilor.
Potrivit Colegiului Farmaciştilor, eliberarea către pacienţii de diabet a acestor medicamente cu contribuţie personală, "care nu sunt cuprinse în program", este o facilitate acordată de CNAS "pacienţilor care acum pot să achiziţioneze şi alte medicamente ce nu sunt în program, la un cost scăzut, care reprezintă diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul lor de vânzare".
Totuşi, rămâne deschisă întrebarea: cine trebuie să plătească?