Medicii, miliţia, echipe speciale ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă încearcă să pună stavilă valului de cazuri de intoxicare cu vodcă contrafăcută sau cu înlocuitori toxici de alcool.
Epidemia alcoolică s-a extins în câteva săptămâni din Orientul Îndepărtat până la Tver, centrul Rusiei, constată oficiosul guvernului rus ”Rossiiskaia Gazeta”, în condiţiile în care Agenţia pentru protecţia consumatorului dă neputincioasă din umeri, pentru că e un lucru ştiut: rusului dacă îi este sete şi nu are o vodculiţă la îndemână, bea orice - de la apa de colonie ”Troinoi” până la dezinfectanţi de vase şi de baie.
Intoxicaţiile au început nu de ieri sau azi. În unele regiuni, primele cazuri de hepatită toxică generată de alcoolul contrafăcut s-au înregistrat încă de acum două luni. Dar ceea ce se întâmplă astăzi i-a şocat până şi pe medici, care au văzut multe la viaţa lor. Unul din medicii spitalului de boli infecţioase din oraşul Kirov spune că e prima oară când se confruntă cu asemenea ”epidemie alcoolică” de 15 ani de când practică medicina.
Dacă la început erau spitalizate câte 2-3 persoane din cauza intoxicării cu produse alcoolice contrafăcute, în prezent sunt internate zilnic minimum cinci persoane.
Medicii se plâng că din cauza surogatelor pe care le consumă unii dintre ruşi s-a lungit şi perioada de însănătoşire a pacientului cu hepatită toxică. Dacă înainte erau suficiente două săptămâni pentru a-l pune pe un consumator de alcool contrafăcut pe picioare, în prezent acesta abia dacă îşi revine după o lună. Simptomele hepatitei toxice, care atacă în primul rând ficatul, se manifestă la o săptămână de la îngurgitarea ”unui produs nerecomandat”: pielea începe să se îngălbenească, o stare proastă generală şi dureri acute de stomac.
Administraţia regiunii Pskov unde a fost instituită starea de necesitate, din cauza valului de intoxicări cu alcool contrafăcut, a intrat în alertă după ce medicii au estimat că spitalizarea unui singur pacient cu hepatită toxică se ridică la 30.000 de ruble. În prezent, din bugetul regional s-au cheltuit în jur de 20 milioane de ruble.
Sunt afectate de valul de cazuri de intoxicări cu băuturi alcoolice de provenienţă dubioasă regiunile Sverdlov, Irkuţk, Vologda, Volgograd, Voronej, Vladimir, Kirov, Tver şi Perm. Cap de listă la numărul de decese este regiunea Belgorod, unde 43 de persoane au murit, iar 900 au fost spitalizate. Pe locul doi se plasează în clasamentul intoxicărilor cu vodcă contrafăcută regiunea Celiabinsk - 34 de morţi, 900 spitalizaţi.
Deşi diagnosticul este unul şi acelaşi la toţi, produsele consumate diferă de la regiune la regiune. Bunăoară, în Celiabinsk cele mai multe intoxicări s-au datorat spirtului sanitar. În Perm, numărul cel mai mare de intoxicări are la origine consumul unor substanţe dezinfectante care au în compoziţia lor alcool. Unele dintre băuturile confiscate ar conţine substanţe folosite la fabricarea de medicamente.
Poliţia a început să descindă neanunţată şi să inspecteze diverse magazine în care se vând băuturi alcoolice, în încercarea de a găsi de unde provine alcoolul contaminat. Deocamdată nu se poate vorbi despre o singură sursă de producţie a alcoolului ce periclitează viaţa ruşilor, susţine Ministerul rus de Interne. În fiecare regiune există surse proprii de producţie, însă autorităţile nu exclud ca la baza acestor băuturi de provenienţă dubioasă să stea o substanţă folosită la fabricarea de medicamente. Se pare că mai multe cisterne cu înlocuitori de alcool destinat unor fabrici de medicamente au dispărut, fără urmă, acum câteva luni.
Autorităţile încearcă să nu lege valul de intoxicări în masă cu produse alcoolice de provenienţă dubioasă de noul sistem de timbrare. În încercarea de a stăvili problema alcoolului contrafăcut, guvernul Rusiei a introdus la începutul anului un sistem nou, naţional, de timbrare fiscală. Menit în teorie să pună capăt traficului cu băuturi alcoolice de contrabandă, sistemul a cunoscut tot felul de probleme administrative şi a dus la dispariţia, practic, a multor feluri de băuturi alcoolice din magazine.
De toate e vinovată sărăcia, consideră cei de la Ministerul rus de Interne, astfel încât medicii afirmă că autorităţile nu vor să accepte amploarea problemei pe care o reprezintă consumul de alcool în Rusia.
Într-un discurs televizat, preşedintele Putin a spus că în Rusia măsurile prohibitive nu vor avea niciodată succes, dând vina pe guvern că nu i-a pedepsit pe miniştrii care nu au reuşit să pună stavilă alcoolului contrafăcut şi ilegal. (Rompres)