Acesta a arătat că în 2004 se alocau 96 de euro pe cap de locuitor, adică 2,1 miliarde de euro sistemului de sănătate, iar în 2007 se vor aloca 198 euro, ajungându-se, astfel, la 4,3 miliarde de euro pe întreg sistemul.
Nicolăescu a subliniat că bugetul pe 2007 va avea câteva cifre spectaculoase: pe bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate creşterea va fi de peste 24% faţă de 2006, iar pe Ministerul Sănătăţii de 40% .
"Vom finanţa pentru prima dată din bugetul Ministerului Sănătăţii câteva componente care nu sunt aferente fondului de asigurări sociale de sănătate: medicina şcolară, medicina comunitară, medicii rezidenţi de la anul I până la anul VII şi unităţile de primiri urgenţe", a susţinut ministrul sănătăţii, care a precizat că aceste cheltuieli însumează, la nivelul anului 2007, circa 600 de milioane de lei.
Eugen Nicolăescu a mai spus că aceşti bani, începând cu 1 ianuarie 2007, vor rămâne la dispoziţia fondului de asigurări sociale de sănătate şi vor fi direcţionaţi pe trei direcţii mari. Una este medicina de familie, unde creşterea însumează aproape 640 milioane lei.
"Vom aloca încă 200 de milioane de lei volumului de medicamente compensate şi gratuite şi circa 200 de milioane de lei pentru programe naţionale de sănătate", a menţionat ministrul sănătăţii.
Acesta a mai arătat că Ministerul Sănătăţii a preluat şi va finanţa două programe naţionale de sănătate, cel de de diabet şi cel de transplant, iar programul de oncologie va avea fonduri de 11 ori mai mari faţă de 2006.