Sarcina a fost obţinută la 51% a femeilor cu BMI normal şi numai la 35% a femeilor cu un BMI mai mare, a afirmat Dr. Mohamed Mitwally, de la Division of Reproductive Endocrinology and Infertility (Wayne State University, Detroit, Michigan).
Concluzia doctorului Mitwally este ca „femeile supraponderale trebuie să slăbească înaintea procedurii de FIV.”
Un alt studiu a evaluat influenţa vârstei asupra ratei de succes a FIV. Grupul studiat a fost reprezentat de 1273 de femei cu vârsta între 22 şi 44 de ani, reprezentând un spectru larg al pacientelor tipice care apelează la metoda reproducerii asistate. Conform aşteptărilor, fertilitatea a scăzut împreună cu înaintarea în vârstă, dar când BMI şi vârsta au fost analizate împreună, acest aspect a fost şi mai accentuat, a explicat Dr. Megan Sneed, medic rezident obstetrică-ginecologie la Advocate Medical Group in Park Ridge, Illinois.
Un BMI înalt a reprezentat în mod clar un factor de risc al infertilităţii la femeile mai tinere. De expmplu, pacientele cu vârsta între 30-40 de ani cu un BMI normal (> 18.5 - 24.9) au avut a rată a sarcinilor reuşite de 48,7% faţă de femeile obeze (BMI ≥ 30) la care succesul a fost confirmat numai la un procent de 39,5%.
Această influenţă asupra fertilităţii a BMI-lui înalt a scăzut la femeile cu vârsta peste 35 de ani, ceea ce sugerează că vârsta are un efect negativ mai puternic asupra fertilităţii decât indicele masei corporale în sine.
Dr. Sneed a sugerat că femeile tinere şi supraponderale trebuie să fie sfătuiţi de clinicieni să slăbească înaintea fertilizării artificiale. Pacientele mai în vârstă pot beneficia de acelaşi sfat, dar peste 37 de ani deseori sunt necesare tratamente mult mai agresive pentru infertilitate.
Dr. Robert Visscher, fostul director executiv al Societăţii Americane de Medicină Reproductivă, a subliniat că la femeile supraponderale infertilitatea este deseori cauzată de anovulaţia legată de sindromul ovarelor polichistice. La celelate femei cu surplus de greutate mecanismul care ar explica asocierea infertilităţii cu un BMI mai înalt rămâne neclar. „Totuşi, este posibil ca ovulaţia să se întrerupă chiar din cauza obezităţii masive”, a mai adăugat Dr. Robert.
ASRM 62nd Annual Meeting: Abstracts O-161 and O-162. Presented October 24, 2006.