Campania paneuropeană "Cancer United" cheamă la un acces egal, la îngrijiri de calitate pentru toţi bolnavii de cancer din întreaga Europă. Aceasta va fi prezentă şi în Bulgaria şi România, ţări care vor adera la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, un raport final urmând să fie prezentat la Bruxelles în 2008. Campania are în vedere elaborarea unei strategii paneuropene cu privire la cancer şi va solicita guvernelor naţionale din Uniunea Europeană să dezvolte planuri naţionale cuprinzătoare în domeniul cancerului.
Studiul a fost condus de profesorul Rifat Atun, profesor de management internaţional al sănătăţii la Imperial College din Londra. Acesta a declarat că "tot mai mulţi europeni se îmbolnăvesc de cancer. Potrivit estimărilor, până în 2020, numărul cazurilor noi de cancer va creşte cu 25%, ajungând la 3,4 milioane". În urma studiului, s-a constatat că ratele de supravieţuire sunt cu mult sub ceea ce s-ar putea realiza. "Dacă nu vom îmbunătăţii calitatea serviciilor din domeniul cancerului în spaţiul european, vor muri şi mai mulţi oameni, din cauză că nu au beneficiat de cele mai bune tratamente", a spus profesorul Atun.
John Smyth, profesor de oncologie medicală la Universitatea Edinburg şi preşedinte al Federaţiei Societăţilor Europene de Cancer, a declarat: "Orice bolnav de cancer merită tot ce este mai bun. ªtim că planurile cuprinzătoare în domeniul cancerului dau rezultate. Am văzut aceasta în ţările care au alocat resurse pentru tratamentul cancerului, acordându-i prioritatea cuvenită. Cele mai bune practici în materie trebuie răspândite în toată Europa. ªansele de supravieţuire ale pacienţilor nu trebuie să depindă de nişte zone geografice. Trebuie să schimbăm această situaţie".
Campania "Cancer United" reuneşte, pentru prima dată, sub acelaşi standard, toate grupurile implicate în tratamentul cancerului – pacienţi şi grupuri de pacienţi, medici, asistente, cercetători, reprezentanţi ai industriei, factori de decizie şi instituţii majore din domeniul tratamentului cancerului. Campania urmăreşte să strângă semnături de la un milion de cetăţeni, pentru a exercita presiuni asupra UE, în scopul introducerii unei strategii cu privire la cancer.
Mortalitatea prin afecţiuni neoplazice se situează pe locul doi în rândul mortalităţii generale în România, după mortalitatea cauzată de afecţiunile cardio-vasculare, şi este pe primul loc la grupa de vârstă 45-65 de ani, a declarat prof. dr. Rodica Anghel, director medical al Institutului Oncologic Bucureşti. (Rompres)