„Particularităţile epidemiologice importante ale cancerului de prostată sunt puţin înţelese”, au subliniat Dr. Brian Cox şi colegii lui de la University of Otago, Dunedin, New Zealand, în numărul de octombrie al revistei International Journal of Cancer.
Cercetătorii au comparat datele obţinute de la 923 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată (vârsta medie: 66,3 ani) şi 1224 de persoane de control (vârsta medie: 65,1 ani). Toţi bărbaţii incluşi în studiu au fost căsătoriţi cel puţin o dată.
Rezultatele au confirmat că bărbaţii cu antecedente heredo-colaterale pozitive (cancer de prostată la o rudă de gradul întâi) au un risc crescut pentru a se îmbolnăvi de această maladie (risc relativ [RR] = 2,6). După ajustarea calculelor pentru vârsta individuală, acest risc a fost puţin mai mic la bărbaţii mai tineri decât 55 de ani (RR = 1.8) comparativ cu cei între 55 şi 74 de ani (RR = 2.8).
Greutatea şi indicele de masă corporală (BMI) nu au fost asociate cu riscul cancerului de prostată. Pe de altă parte, bărbaţii care au avut o înălţime peste 1,7 m la vârsta de 20 de ani s-au dovedit a fi expuşi la un risc mai mare cu 20-60% (patern nonlinear) în ceea ce privşte cancerul de prostată. ªi alţi autori au raportat deja asocieri cu înălţimea, au notat cercetătorii.
„1556 de bărbaţi au fost căsătoriţi o singură dată şi au fost încă căsătoriţi în momentul interviului. La acest subgrup, am găsit un trend de creştere al riscului de cancer de prostată împreună cu creşterea duratei de căsătorie: creşterea riscului ajustat pentru vârstă a fost 2% pe an de căsătorie”, au explicat cercetătorii pentru Reuters Health.
Totuşi, notează autorii, „existenţa unei explicaţii biologice pentru această asociere este puţin probabilă”. Aceasta se poate datora coincidenţelor sau ajustării incomplete pentru diferiţi parametri.
Int J Cancer 2006;119:1690-1694.