Victor Mora a spus că a fost angajată o firmă de consultanţă IT, iar pe baza sfaturilor acesteia, contractul a fost renegociat şi că, la acelaşi preţ, sistemul va fi implementat în 52 de spitale, nu în 35, aşa cum era prevăzut iniţial şi pentru 20.000 de paturi, nu pentru 15.000.
Consilierul ministrului sănătăţii a arătat că programul presupune implementarea unui sistem complet informatizat de gestionare a spitalelor, pacienţi, buget, inclusiv DRG, pentru decontările la Casa de Asigurări de Sănătate.
"În urma implementării contractului, Ministerul Sănătăţii va avea acces în timp real la toate informaţiile necesare din spitale", a susţinut Mora.
Acesta a mai spus că MSP se confruntă cu o lipsă de standardizare IT, existând foarte multe proiecte în diverse spitale care nu au interoperabilitate.
Consilierul a arătat că, din acest motiv, este foarte greu să se facă schimb de date informatice şi va propune Ministerului Sănătăţii înfiinţarea unui grup de lucru care să rezolve problema.
"Standardizarea presupune un număr minim de date, un protocol şi reguli pentru asigurarea securităţii informaţiilor. Orice sistem informatic va trebui să respecte aceste standarde", a susţinut Mora.
Acesta a precizat că este vorba de un sistem integrat extrem de complex, care va trebui să respecte standardele Health Level 7 International.
"Se va discuta dacă sistemele de acum vor mai fi valabile. Există posibilitatea să mai fie valabile, cu reactualizarea softului ", a spus Victor Mora.
Victor Mora a mai precizat că înaintea contractului semnat de Ministerul Sănătăţii cu Siemens Business Services şi HP, cele două societăţi au realizat un proiect-pilot implementat în Piatra Neamţ în 1999.