Dr. Maroeska M. Rovers, de la Julius Centre for Health Sciences and Primary Care (Utrecht, Olanda) şi colegii lui au efectuat o metaanaliză a 6 studii randomizate care au urmărit tratamentul otitei medii acute la copii. Datele au fost obţinute de la 1643 de copii cu vârsta între 6 luni şi 12 ani.
La copiii mai mici decât 2 ani care au suferit de otită medie bilaterală, cei trataţi cu antibiotice 30% au avut durere, febră sau ambele la ziua a 3-7, comparativ cu cei care au fost numai observaţi şi la care acest procent s-a ridicat la 55%. Aceasta înseamnă că la această categorie de vârstă 4 copii necesită tratament antibiotic pentru a preveni o evoluţie mai prelungită a otitei medii.
Un rezultat similar a fost găsit şi în cazul copiilor la care otita medie a fost însoţită de otoree. La acest grup de pacienţi numărul pacienţilor care necesită tratament pentru a preveni o evoluţie complicată (number-needed-to-treat) a fost trei.
În contrast, la celelalte grupuri de copii acest număr a fost mult ai mare. De exemplu la copiii mai mici decât 2 ani şi cu otită medie unilaterală, 20 ar necesita tratament cu antibiotice pentru a preveni evoluţia prelungită a unui singur caz.
Pentru cei mai mulţi copii cu o formă uşoară a bolii rămâne justificat numai tactica observării, au tras concluzia cercetătorii. (Reuters Health)
Lancet 2006;368:1429-1435.