Cum funcţionează?
Bobinele electromagnetice sunt poziţionate exact deasupra regiunilor cerebrale dorite cu ajutorul unui software special care foloseşte imagini de rezonanţă magnetică nucleară. Teritoriile ţintite pot fi stimulate sau inhibate prin câmpuri magnetice pulsatile, cu o durată de inducţie de 200-600 msec şi cu o intensitate maximă a câmpului de 2,5 Tesla.
Folosit în tratamentul depresiei, apoplexiei şi a tinitusului
SMT este aplicat cu succes în special în tratamentul depresiei. În revista British Journal of Psychiatry, Michael Wagner de la Universitatea din Bonn relatează rezultate promiţătoare prin folosirea SMT şi a terapiei electroconvulsive (TEC). El a tratat 30 de pacienţi cu depresie severă care nu au răspuns la psihoterapie respectiv la tratamentul medicamentos. Faţă de TEC, unde impulsurile electrice sunt conduse direct la cap, stimularea magnetică a produs mult mai puţine reacţii adverse. Studii similare conduse de Frank Padberg de la Universitatea din Munchen şi alţii au confirmat succesul metodei în terapia pacienţilor cu depresie.
Christian Plewnia de la Universitatea din Tuebingen şi Peter Eichhammer din Regensburg au obţinut ameliorarea sau dispariţia tinitusului după stimularea magnetică la mai mulţi pacienţi.
Două articole publicate recent în Lancet Neurology (Friedhelm Hummel, Universitatea din Hamburg) şi în Stroke descriu o reabilitare mai rapidă după atac vascular cerebral cu ajutorul bobinelor electromagnetice.
Cu toate că există deja multe aplicaţii ale acestei tehnologii, SMT este încă o metodă experimentală, analizată de puţine studii mari şi de încredere. Se pare că abilităţile mentale pot fi îmbunătăţite, cel puţin temporar. Ministerul Apărării din SUA sprijină cercetări care evaluează dacă bobinele aşezate în căşti pot diminua oboseala soldaţilor. Care parte a creierului trebuie stimulat pentru a obţine acest efect va fi decis în viitor, nu numai de neurologi, dar şi de comitetele etice şi de politicieni.