Din multiplele analize efectuate la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului (IOMC) s-a văzut că, din totalul cazurilor de mortalitate, 75% ar fi fost evitabile şi numai 25-30% erau de neevitat, producându-se foarte rapid. În cele 25-35% de cazuri care nu puteau fi evitate, nici una dintre paciente nu efectuase un consult medical în perioada sarcinii, a subliniat prof. dr. Gabriel Bănceanu, director adjunct al IOMC. În opinia sa, ar trebui să existe obligativitatea consultului medical, iar dacă femeia nu se prezintă la medic, să fie sancţionată. 20% dintre femeile care au fost la medic nu aveau un consult complet.
Prof. dr. Gabriel Bănceanu a spus că în mod sigur au fost şi greşeli de competenţă, 30% din decesele materne fiind rezultatele unor greşelilor medicale.
În opinia specialiştilor din obstetrică-ginecologie, este necesară evaluarea unităţilor medicale până la gradul trei. În prezent, în România nici o unitate medicală nu are gradul trei, adică cea mai înaltă dotare, a reliefat prof. dr. Decebal Hudiţă, de la Spitalul Cantacuzino. Dacă serviciile medicale ar fi foarte bine dotate, în special cele de urgenţă, s-ar reduce considerabil mortalitatea. El a adus în discuţie şi prevederile UE, care vor fi aplicabile şi în România din ianuarie 2007, privitoare la declararea copilului, care va trebui să se facă începând de la 600 grame la naştere, şi nu la 1.000 de grame, cum se face în prezent.
Specialiştii din domeniul obstetricii şi ginecologiei consideră că este extrem de important consultul prenatal şi urmărirea gravidei, ambele având un rol esenţial în reducerea mortalităţii. În legătură cu greutatea optimă la naştere, aceasta diferă, important este ca naşterea să se facă la termen, adică începând cu săptămâna 37-40. Copiii născuţi prematur, dacă supravieţuiesc, înregistrează o serie de deficienţe, care vor afecta mai târziu starea lor de sănătate. Procentul celor care se nasc înainte de termen reprezintă un procent de 12-14%.
O preocupare a specialiştilor este elaborarea protocoalelor în domeniu, protocoale care probabil vor fi finalizate în anul viitor.
Pentru prima dată, la Congresul de Obstetrică Ginecologie au participat studenţi şi absolvente ale Colegiului de Moaşe din cadrul Facultăţii de Medicină. Anul acesta va absolvi prima generaţie de moaşte licenţiate. Ele ar trebui să se ocupe de urmărirea gravidei şi de naşterile fără probleme. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu a stabilit care vor fi atribuţiile lor. În opinia unor specialişti, ele ar trebui să fie repartizate în zonele deficitare, pentru a asigura consultul prenatal şi pentru a urmări gravidele şi a face asistenţă la naşterile normale în zonele rurale.
O altă temă din cadrul întâlnirii ştiinţifice a vizat infertilitatea, care afectează până la 30% dintre cupluri, procent apreciat ca foarte mare. Specialiştii apreciază că aproximativ 60-70 % din infertilitate este de cauză masculină. La aceasta se adaugă, pe de altă parte, şi faptul că femeile îşi propun să aibă copii după 37 de ani, fiind preocupate de realizările în plan profesional, a subliniat prof. dr. Virgil Ancăr.
În paralel cu Congresul Naţional de Obstetrică-Ginecologie s-a desfăşurat şi un seminar internaţional - "Contracepţia bazată pe dovezi" - la care vor participa reprezentanţi ai Naţiunilor Unite. După 15 ani de contracepţie se poate face o interpretare modernă a datelor în acest domeniu în România, a declarat prof. dr. Virgil Ancăr. (Rompres)