El a menţionat că anul 2006 se încheie în condiţii în care nu sunt probleme în ceea ce priveşte acordul încheiat cu sindicatele. Au fost acordate toate drepturile pe care salariaţii din sistemul de sănătate le au prevăzute în contractul colectiv de muncă, a precizat ministrul sănătăţii.
Pentru trimestrul patru sunt alocaţii bugetare astfel încât anul să se încheie în condiţiile prevăzute, negociate şi stabilite de comun acord, a explicat Eugen Nicolăescu.
Referitor la cheltuielile salariale, ministrul sănătăţii a menţionat că în 2006, cheltuielile salariale s-au majorat, faţă de 2005, cu aproximativ 20%, salariile celor care lucrează în sistem crescând cu circa 20%.
Eugen Nicolăescu a precizat că pentru anul viitor nu a fost avansată deocamdată nici o creştere salarială dar s-a convenit împreună cu sindicatele crearea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice, ai CNAS şi ai sindicatelor, care să fixeze drepturile salariale şi sociale la un nivel mulţumitor pentru cei care lucrează în acest sector. El a adăugat că prin acest grup de lucru se vor identifica şi alte posibilităţi de sporire a veniturilor salariale ale celor din sistem.
"Să acordăm tichete de masă pentru toţi bugetarii, să acordăm creşteri salariale de 70% nu este un lucru posibil numai la nivelul Ministerului Sănătăţii. Este o problemă care trebuie abordată într-un context mai larg pentru toţi salariaţii bugetari şi nu numai pentru cei din sănătate, aşa consider că este corect", a spus ministrul sănătăţii.
Eugen Nicolăescu a spus că PNL susţine alocarea unui procent de minimum 4% pentru Sănătate. "Am convingerea că vom putea menţine acest procent de 4% şi poate chiar să-l creştem în anumite condiţii", a mai spus ministrul sănătăţii.
Sindicaliştii din Federaţia Sanitas, reprezentând angajaţii din sectorul sanitar din toată ţara, au venit marţi la Bucureşti pentru a cere creşteri salariale şi respectarea protocoalelor încheiate cu Ministerul Sănătăţii.
În Piaţa Constituţiei din Capitală s-au reunit peste 6.000 de sindicalişti într-un miting de protest, solicitând minstrului finanţelor publice să aloce în proiecţia bugetară pe anul 2007 minimum patru la sută din PIB. Totodată, ei au solicitat ca banii ce revin sistemului de asistenţă sanitară din cotele încasate de la angajaţi şi angajatori să rămână la dispoziţia sistemului şi să nu mai fie depozitaţi în Trezoreria statului.
"Noi credem că ne-am adus partea noastră de contribuţie la reformarea sectorului sanitar. Cred că a sosit momentul ca roadele reformei să se vadă şi în îmbunătăţirea salarizării personalului. O creştere salarială de 70 la sută cât cerem noi nu este o solicitare iresponsabilă, dacă ţinem cont că procentul se aplică la un salariu de 4-5 milioane lei (ROL)", a afirmat Marius Petcu, preşedintele Federaţiei Sanitas şi preşedinte al CNSLR Frăţia.
Pe lângă drepturi salariale, sindicalişti mai cer acordarea tichetelor de masă şi a unor facilităţi precum asistenţă medicală şi medicamente gratuite pentru ei şi familiile lor. Cei prezenţi în Piaţa Constituţiei le-au reamintit ministrului finanţelor publice şi ministrului sănătăţii că pentru trimestrul patru nu mai sunt bani în sistem nici pentru aprovizionare cu consumabile sau pentru hrana bolnavilor şi nici pentru salarii.
"Este nevoie de o rectificare bugetară de circa 4.000 de miliarde pentru sănătate pentru a acoperi cheltuielile până la sfârşitul anului. De aceea cerem ca prin bugetul pe anul 2007 sectorul sanitar să fie finanţat pe întreg anul şi nu pe trimestre", a susţinut Marius Petcu. (Rompres)