Antropologul australian Maciej Henneberg, de la Universitatea din Adelaide, care şi-a exprimat de la început rezervele în legătură cu această descoperire, a revenit săptămâna aceasta cu un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Pentru această echipă, specia Homo floriensis nu a existat şi este vorba doar de Homo sapiens (oameni moderni) australo-melanesieni pigmei care prezintă "anomalii patologice".
Pentru aceşti oameni de ştiinţă, oamenii de Flores erau descendenţi ai lui Homo erectus (strămoşii omului modern) perfect sănătoşi, însă loviţi de nanismul insular, semnalat şi la animale preistorice (mamuţii din insula siberiană Vranghel, elefanţii din Sicilia, hipopotamii din Cipru...). Ei ar fi apărut în urmă cu 95.000 de ani şi erau prezenţi încă în urmă cu 12.000 de ani.
Diagnosticul lui Maciej Henneberg şi al colegilor săi este diferit. Resturile osoase descoperite în caverna Liang Bua de pe insula Flores provin de la indivizi loviţi de probleme de creştere şi singurul creier găsit până în prezent este cel al unei femei care suferea, în plus, de microcefalie. (Rompres)