Studii anterioare au demonstrat prezenţa Chlamydiei pneumoniae în plăcile ateromatoase la bolnavii coronarieni. Unii medici au considerat că prin eliminarea bacteriei din „sistem” pot reduce riscul incidentelor cardiace nedorite. Era nevoie însă de studii randomizate pentru a decide care tip de antibiotic poate fi prescris pentru aceşti bolnavi.
Chlamydia pneumonie se transmite pe cale inhalatorie şi practic toţi adulţii sunt expuşi infecţiei şi pot dezvolta pneumonie sau alte boli ale căilor respiratorii inferioare într-o anumită perioadă din viaţă
Obiectivele studiului ACES (Azithromycine coronary events study) era să descopere dacă administrarea săptămânală de antibiotice bolnavilor coronarieni are un beneficiu clar în prevenţia evenimentelor coronariene.
Participanţii la studiu, femei şi bărbaţi, în număr de 4012 care prezentau antecedente de afecţiuni coronariene, infarct miocardic, de angioplastie coronariană sau chiar de bypass aorto-coronarian au primit o dată pe săptămână timp de un an Azitromicină sau placebo.
Pe parcursul celor 4 ani în care au fost urmăriţi nu au fost înregistrate mari diferenţe între cele 2 grupuri în ceea ce priveşte incidenţa evenimentelor acute cardiace, precum moarte subită, infarct miocardic, angină instabilă, angioplastie sau intervenţie chirurgicală pe cord. Aceste date se referă la toţi pacienţii indiferent de vârstă, statutul de fumător sau prezenţa anticorpilor anticlamidie. Azitromicina a fost aleasă din cauza eficacităţii cunoscute împotriva Chlamidiei pneumonie în doze săptămânale.
„Aceste date sugerează că tratamentul antibiotic prelungit contra Chlamidiei nu aduce nici un beneficiu pentru pacienţii cu boală coronariană avansată, dar nu ne putem pronunţa referitor la rolul acesteia în declanşarea sau accelerarea anumitor evenimete cardiace acute”, spun autorii.
