"Multe dintre aceste adeverinţe, valabile doar pentru incapacitate temporară de muncă de până la două săptămâni, conţin menţiuni de genul 'scutit de efort fizic', 'inapt de muncă', 'evitarea frigului' sau 'evitarea căldurii', dând astfel posibilitate posesorilor lor să se sustragă de la activităţi comunitare", a precizat Neacşu.
În opinia sa, autorităţile administrativ-teritoriale nu trebuie să mai accepte această situaţie, întrucât, conform legislaţiei în vigoare, persoanele care solicită scutirii trebuie să se prezinte la Comisia de expertiză medicală a capacităţii de muncă de pe lângă Casa judeţeană de pensii şi alte drepturi de asigurări, singura în măsură a se pronunţa pe termen lung asupra sănătăţii acestei categorii de persoane.
"Ar trebui ca anumite autorităţi ale statului să intervină prompt pentru a bloca 'sensibilitatea' medicilor de familie astfel încât să nu mai elibereze cu atâta uşurinţă adeverinţe care pretind boli imaginare. De aceea şi anchetele sociale efectuate de primării trebuie să reflecte starea materială reală a cetăţenilor care cer sprijin social de la stat", a spus Neacşu.
La nivelul judeţului Mehedinţi, lunar, se plătesc 6.745.415 lei ca ajutoare sociale unui număr de 12.196 persoane.