"Dacă vaccinăm un adult, organismul său va produce anticorpi, dar nu va fi apt să combată microbii care trăiesc pe smalţ", explică Martin Taubman, de la Forsythe Institute. În pofida acestor prime succese, el este în continuare în căutarea unei firme farmeceutice dispuse să investească în perfecţionarea vaccinului său.
Cercetătorii din cadrul Spitalului londonez Guy's explorează o cale uşor diferită: ei dezvoltă un ser împotriva Streptococcus mutans, ce ar conţine anticorpi obţinuţi în răsaduri de tutun modificate genetic. Spre deosebire de vaccin, serul ar urma să fie administrat cel puţin o dată pe an. Dar cercetătorii britanici au aceeaşi problemă ca şi colegii lor americani: le este greu să găsească fonduri. La fel ca şi vaccinul, serul nu suscită un mare interes din partea marilor firme farmaceutice, care consideră că o carie dentară nu este o boală gravă.
Un preparat eficient împotriva cariilor dentare ar periclita finanţele unui întreg sector - fabricanţii de pastă de dinţi, producătorii de materiale pentru îngrijirea dinţilor şi stomatologii. De aceea, suntem condamnaţi la jumătăţi de măsură. (Rompres)