O echipă de cercetători americani, condusă de Jeffrey Ellenbogen de la Universitatea Harvard, le-a solicitat voluntarilor să înveţe o serie de cuvinte aranjate în perechi. Lecţia a avut loc la 9.00 dimineaţa. La ora 21.00, "studenţii" au revenit pentru a da examen. Oamenii de ştiinţă le-au arătat primul cuvânt din fiecare pereche cerându-le să-l spună pe al doilea. Media răspunsurilor corecte a fost de 82%.
Aceeaşi experienţă a fost repetată cu o altă grupă de voluntari. De această dată lecţia a avut loc seara, iar examenul dimineaţa. Între timp, participanţii au dormit. Rezultatele au fost mai bune - media răspunsurilor corecte ridicându-se la 94%.
Influenţa binefăcătoare a somnului s-a văzut în totalitate într-un experiment ulterior, în care, chiar înaintea examenului, li s-a cerut voluntarilor să înveţe nişte materiale suplimentare. Grupa participanţilor care nu a dormit a uitat în mare măsură ce învăţase cu 12 ore în urmă (doar 32% răspunsuri corecte). Grupa care a dormit şi-a amintit perfect lucrurile învăţate înainte de culcare (76% răspunsuri corecte).
Asta înseamnă că un somn bun dublează eficienţa memoriei. Iar efectul este îndelungat. Atunci când cercetătorii au analizat încă o dată memoria voluntarilor, după alte 12 ore, cei care dormiseră îşi aminteau în continuare perfect lucrurile învăţate cu 24 de ore în urmă. (Rompres)