Această lege va stabili în termeni clari drepturile asiguraţilor în raport cu nivelul de colectare prin sistemul public de asigurări de sănătate. În paralel, se va iniţia şi legea privind acquis-urile private de sănătate, care va crea posibilitatea asigurărilor complementare şi în felul acesta surse suplimentare de finanţare a sistemului sanitar.
Ministrul Sănătăţii a amintit şi de legea privind privatizarea cabinetelor medicale şi, prin aceasta, a spus el, urmând să treacă investiţiile private în sistemul sanitar. Astfel, medicii vor trebui în aceste condiţii să-şi doteze foarte bine cabinetele pentru a face faţă concurenţei. În condiţiile în care nu există suficienţi bani pentru a-şi cumpăra cabinetul, acest cabinet poate fi concesionat, însă medicul care ia în concesiune cabinetul trebuie să ţină seama că trebuie facă investiţii imediate care să ridice calitatea actului medical şi în felul acesta posibilitatea de a intra în concurenţă.
Mircea Cinteză a subliniat că toate aceste măsuri administrative au ca scop final acela ca Ministerul Sănătăţii să poată propune guvernului până la sfârşitul lunii iunie o rectificare pozitivă a bugetului ministerului şi Casei Naţionale de Sănătate. Pentru această rectificare pozitivă vor fi avute în vedere atât posibile venituri suplimentare rezultate dintr-o mai bună colectare, cât şi o alocare suplimentară din fonduri de rezervă. De asemenea, până la sfârşitul lunii septembrie Ministerul Sănătăţii va prezenta bugetul pentru 2006, buget care va avea în vedere o evaluare realistă a costurilor sistemului public de sănătate, cât şi existenţa unei finanţări importante prin sistemul privat de asigurări de sănătate. (Rompres)
