Cercetarea a arătat că majoritatea persoanelor nu au recunoscut semnele precoce de boală Alzheimer ceea ce face ca prezentarea la medic să fie tardivă. Peste 75 la sută dintre pacienţi au fost diagnosticaţi în stadii moderate şi severe ale bolii Alzheimer.
Peste 50% dintre aparţinătorii celor care au această boală consultă în primul rând un medic generalist cu privire la simptomele persoanei iubite în timp ce 70% dintre medicii afirmă că medicii de familie au, de asemenea, dificultăţi în depistarea bolii Alzheimer, în stadii precoce ale acesteia.
Sondajul arată, de asemenea, că negarea sau teama de boala Alzheimer în sine, pe lângă incapacitatea de a recunoaşte primele semne ale bolii contribuie semnificativ la amânarea momentului de prezentare la medic. Îngrijitorii spun că, între momentul apariţiei simptomelor şi stabilirea diagnosticului de boală Alzheimer, se scurg peste trei luni.
Din studiul menţionat reiese că toate segmentele implicate în managementul bolii Alzheimer recunosc faptul că îngrijirea unei persoane cu Alzheimer este dificilă, necesită efort fizic, moral şi financiar şi că membrii familiei se simt extenuaţi.
Accesul la tratament este îngreunat în special de insuficienţa fondurilor pentru medicamente gratuite în farmacii şi bugetul limitat de care dispun medicii pentru reţete gratuite. Aproape toţi respondenţii din segmentul autorităţilor şi medicilor recunosc că nivelul îngrijirii bolilor de Alzheimer ar trebui îmbunătăţit în viitor. Cel mai folosit proiect pentru îmbunătăţirea managementului bolii Alzheimer este cel referitor la îngrijirea la domiciliu de către o persoană specializată.
De asemenea, cercetarea a scos la iveală faptul că o treime din populaţia nu a auzit de această boală. Cunoaşterea bolii Alzheimer este mai mare în rândul persoanelor cu venituri medii şi mari (85% au auzit de Alzheimer) şi în rândul celor care trăiesc în oraşe cu peste 50.000 de locuitori (72% cunosc această boală).
Boala Alzheimer este asociată de către persoanele intervievate din rândul autorităţilor şi a populaţiei cu pierderile de memorie. În ceea ce priveşte cauzele bolii Alzheimer, la această întrebare 61% dintre autorităţi răspund că nu cunosc dacă au fost identificate cauzele exacte ale bolii, 30% dintre îngrijitori spun că stresul este una din cauze, iar 29% - că nu au fost descoperite cauzele bolii. Populaţia obişnuită crede în proporţie de 26% că vârsta avansată este una din cauze, iar 28% - că stresul este de vină.
Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu boala Alzheimer au vârste cuprinse între 61şi 75 de ani. Multe simptome ale fazei uşoare ale bolii Alzheimer precum gândirea înceată, găsirea cuvintelor cu dificultate, uitarea evenimentelor recente şi chiar simptomele fazei moderate precum uitarea evenimentelor din trecut sunt considerate de către un procent semnificativ de respondenţi ca fiind normale pentru procesul de îmbătrânire, fapt ce nu îi determină să meargă la doctor. (Rompres)