În ultima perioadă, Programul naţional de control al tuberculozei a cunoscut o revigorare şi datorită susţinerii financiare suplimentare obţinute prin Acordul de împrumut nerambursabil semnat, în iunie 2003, între Guvern şi Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei. Aceste fonduri au permis dezvoltarea de acţiuni absolut necesare pentru îmbunătăţirea rezultatelor programului pentru care nu a existat altă finanţare, a menţionat prof. dr. Ioan Stoicescu.
După un an de aplicare a programului în condiţii de finanţare suplimentară s-a impus evaluarea structurii, funcţionalităţii şi a rezultatelor obţinute. Adaptarea măsurilor de control al tuberculozei din România cu programul european nu putea fi făcută decât în urma unei evaluări competente efectuate de către organisme acreditate internaţional, a explicat prof. dr. Ioan Stoicescu.
Potrivit responsabilului OMS Malgorzata Grzemska, România are, în continuare, probleme mari în ceea ce priveşte tuberculoza. După ce a vizitat 23 de judeţe şi s-a întâlnit cu specialişti în domeniul TBC, cu asistenţi, cu medici pneumologi, cu reprezentanţi ai laboratoarelor şi cu specialişti din serviciile spitalelor penitenciare, responsabilul OMS a afirmat că a constatat că România se confruntă cu probleme legate de tuberculoză, însă există un control foarte bun al acestei boli. Diagnosticul şi tratamentul sunt corect făcute ceea ce este important, a spus dr. Malgorzata Grzemska.
Controlul efectuat a evidenţiat că unele unităţi care tratează tuberculoza n-au laboratoare şi ca urmare este necesară modernizarea lor, precum şi formarea de echipe specializate. O recomandare a echipei de experţi ai OMS şi ai EuroSurveillance se referă la faptul că trebuie făcută o mai bună informare şi, în acest sens, presa trebuie să se implice mai mult în educaţia cetăţenilor.
Conf. dr. Mircea Popa, consilier al ministrului Sănătăţii, a subliniat, la rândul său, că programul privind controlul tuberculozei este în atenţia Ministerului Sănătăţii. Toate recomandările făcute de experţi vor fi puse în practică, stabilindu-se termene scurte, medii şi lungi astfel încât să poată fi realizate.(Rompres)
