Conform ministrului, propunerile nu au ţinut cont de patologia zonei şi de faptul că fiecare unitate sanitară se integrează într-un sistem în care fiecare are un loc complementar.
De asemenea, menţinerea numărului mare de personal auxiliar duce, în opinia sa, "la o pondere exagerată a cheltuielilor de personal faţă de celelalte cheltuieli, cu implicaţii directe în scăderea posibilităţii de a desfăşura servicii medicale, singurele aducătoare de bani".
Eugen Nicolăescu i-a atenţionat pe directorii autorităţilor judeţene de sănătate publică asupra modului în care vor finaliza proiectele de propuneri, spunându-le să ţină cont de toate criteriile stabilite, pentru a nu fi nevoiţi să facă faţă repercusiunilor.
Finalizarea documentelor administrative în baza cărora instituţiile sanitare cu paturi vor fi reorganizate şi restructurate va avea loc, conform ministrului, în prima jumătate a lunii iulie.
Fiecare judeţ a elaborat şi a transmis ministerului un proiect de reorganizare şi restructurare a spitalelor, astfel încât să fie asigurate următoarele obiective: acoperirea necesarului de servicii medicale pentru populaţie, în funcţie de specificul patologiei pe fiecare zonă geografică, utilizarea cu maximă eficienţă a resurselor financiare, umane şi materiale existente, creşterea calităţii serviciilor medicale şi a gradului de satisfacţie a pacienţilor.
În acelaşi timp, măsurile propuse de minister vor viza reducerea numărului de internări nejustificate în spitale şi creşterea numărului de servicii medicale acordate în ambulatoriu, la costuri minimale, creşterea fondurilor alocate serviciilor ambulatorii şi reducerea treptată a cheltuielilor spitaliceşti, creşterea performanţei serviciilor spitaliceşti prin reducerea capacităţilor neutilizate şi dotarea unităţilor cu aparatură modernă.
De asemenea, se doreşte dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu care să degreveze spitalele de necesitatea unei spitalizări prelungite şi creşterea accesului populaţiei la servicii de educaţie pentru sănătate.
Directorii executivi ai autorităţilor de sănătate publică au primit săptămâna aceasta dispoziţia de a purta ultimele discuţii cu conducerile spitalelor şi cu liderii de sindicate, a precizat Nicolăescu.
În urma acestor discuţii, autorităţile judeţene de sănătate publică au prezentat ministerului, până luni, 3 iulie, la ora 12.00, varianta finală de reorganizare şi restructurare a unităţilor sanitare cu paturi din zona lor de responsabilitate.
Documentele vor fi avizate de prefecţi, cărora ministrul le-a cerut maximă atenţie şi responsabilitate în această privinţă.
Ministerul va analiza propunerile şi va prezenta varianta finală parlamentarilor, după care va emite ordinele prin care va consacra noua structură, urmând ca până la 31 august 2008 acestea să fie puse în practică.
"Avem încurajarea preşedintelui, care ne-a solicitat să facem ordine în sistem, să oprim robinetele risipei", a declarat ministrul, precizând că ultimele luni ale anului 2006 trebuie să dea răspunsuri la măsurile luate. (Rompres)