Schizofrenia nu este ca o răceală trecătoare, iar cazurile în masă de dereglări mentale la vârste fragede sunt o dovadă a faptului că societatea din zilele noastre este pe cale de implozie, se autodistruge.
Copiii sunt afectaţi de orice situaţii de criză, de la divorţul părinţilor până la certurile conjugale interminabile. Însă psihicul micuţilor este afectat şi de consumul de alcool la o vârstă la care ar trebui să consume doar lapte, de orele în şir petrecute în faţa televizorului, precum şi de alimentaţia incorectă, care şi ea îşi spune cuvântul asupra sănătăţii mentale a acestora.
În urma unor investigaţii efectuate la nivel mondial, s-a constatat că 9,6 la sută dintre copiii de vârstă preşcolară suferă de tulburări alimentare, emoţionale şi de comportament.
O dată cu trecerea anilor, 12,6% dintre băieţi şi 10% dintre fetiţe devin, către vârsta de 11-16 ani, candidaţi reali la rolul de pacient în clinicile psihiatrice.
David Skuse, o somitate în bolile psihice din Marea Britanie, a constatat că, în ultimele decenii, băieţii încep să tragă la măsea într-o perioadă timpurie a vieţii lor şi, ca urmare, devin agresivi, sunt bătăuşi şi îşi terorizează semenii cu un sadism ieşit din comun. În schimb, fetiţele sunt chinuite de diferite fobii şi cad frecvent în depresie.
Potrivit profesorului britanic menţionat, aceste observaţii se referă îndeosebi la copii care au crescut în stradă sau la cei provenind din familii vulnerabile din punct de vedere social şi material, ori din casele de copii, însă nici copiii din aşa-numitele familii bune nu sunt feriţi de nebunie. (Rompres)