Indiferent de modalitatea de naştere, pe căi naturale sau prin operaţie cezariană, actul naşterii este grevat de infecţia puerperală, care apare cu o frecvenţă de 2-5%, infecţie cauzată de actul naşterii, a precizat prof.dr. Ancăr. El a explicat că aceasta survine pe fondul de hiporeactivitate a lăuzei.
Infecţia puerperală determinată de actul naşterii se asociază de regulă cu leziuni de tromboflebită ale structurilor vasculare uteropelvine, acest proces constituind şi unul dintre mecanismele patogenice de extindere a infecţiei.
Potrivit prof.dr. Virgil Ancăr, în cadrul operaţiei cezariene la o gravidă corect investigată şi care nu prezintă floră vaginală patogenă, antibioterapia profilactică nu este necesară. Indicaţiile antibioterapie profilactice în operaţia cezariană sunt în cazul în care gravida este neinvestigată. În această situaţie se impune urmărirea atentă a lăuzei, pentru a depista precoce primele semne ale unei infecţii şi instituirea unei antibioterapii corespunzătoare. (Rompres)