Prevederile sunt ambigue, deoarece ele spun că medicii se vor pensiona conform legii, iar în art. 184 al legii Nicolăescu se spune că "… medicii care depăşesc vârsta de 65 de ani nu pot participa la concursul pentru ocuparea funcţiei….", ceea ce presupune că legea despre care se face pomenire în textul precedent este tocmai această nouă lege sanitară, care citează vârsta de 65 de ani ca limită de pensionare. O interpretare mai riguroasă face însă trimitere la legea generală a pensionării nr.19/2000, care prevede alte limite, relevă sursa citată.
Legea generează nedreptăţi flagrante: mulţi medici au contracte de comodat, concesiune sau închiriere a cabinetelor medicale până la vârsta de pensionare de până acum, drept care şi-au făcut contracte de leasing pe care nu le mai pot plăti, susţin reprezentanţii CMR. Pe de altă parte, vârsta de la care medicul tânăr începe să lucreze este de peste 30 de ani, căci nicăieri în Europa diploma de medic nu îţi dă voie să profesezi, ci doar diploma de medic specialist, care se obţine la peste 30 de ani. Experienţa necesară unei bune practici se capătă după alţi câţiva ani. În acest context, pensionarea la o vârstă mică, similară cu a celorlalte profesii care încep să producă la 23-24 de ani, constituie o risipă inacceptabilă, argumentează CMR. Legea este nepregătită pentru aplicare de către Ministerul Sănătăţii Publice, pentru că prevede acte legislative subsecvente care nu au fost elaborate, susţine CMR.
Legea creează premisele de creştere a fenomenului de corupţie, deoarece ea prevede numeroase situaţii în care, cineva, de regulă ministrul, poate permite prelungirea duratei de activitate, se arată în Comunicatul CMR. Pe de altă parte, apreciază reprezentanţii CMR, există specialităţi cu lipsă acută de medici (terapia intensivă, radiologia, psihiatria, etc.) şi teritorii cu lipsă acută de medici de familie, prin pensionarea bruscă a peste 2.000 de medici se pune în primejdie asigurarea asistenţei medicale către populaţie.
Colegiul Medicilor din România cere primului-ministru şi ministrului sănătăţii publice să facă ceea ce este necesar pentru ca actele normative care urmează a fi elaborate să corecteze toate neajunsurile semnalate şi să readucă sistemul sanitar spre o funcţionalitate decentă.(Rompres)