Din calendarul de acţiuni care se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se detaşează prin semnificaţiile ei aparte Ziua Mondială a Sănătăţii prevăzută pentru 7 aprilie a fiecărui an.
Acest mod de concepere, programare şi coordonare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se vrea a fi o provocare, o atenţionare a factorilor politici şi socio-economici responsabili, a factorilor de decizie de pe mapamond asupra nevoii stringente de a plasa sănătatea oamenilor în centrul atenţiei tuturora.
Sănătatea reprezintă unul din bunurile cele mai de preţ pe care omenirea trebuie să le ocrotească. În acest an genericul sub care se desfăşoară gama de acţiuni complexe este „Fiecare mamă şi fiecare copil contează!” 2005 reprezintă un an critic pentru sănătatea mamelor, a nou-născuţilor şi a copiilor, afirmă dr. Lee Jong-wook, director general al OMS.
Raportul privind Starea Sănătăţii la nivel Mondial relevă criza nepalpabilă din sănătate rezultată în urma deceselor la naştere şi a copiilor foarte tineri. Cu această ocazie ne concentrăm întreaga atenţie asupra fiecărei mame şi fiecărui copil. Ei contează pentru că noi apreciem fiecare viaţă umană, dovada este clară că mamele şi copiii sănătoşi sunt piatra de temelie a comunităţilor şi naţiunilor sănătoase.
Fiecare eveniment şi fiecare voce auzită cu orice ocazie va fi vitală pentru a aduce surse noi de energie şi angajamente pentru a schimba cursul unei situaţii care nu mai poate fi suportată pentru mult timp.
În fiecare an, pe plan mondial, mai mult de o jumătate de milion de femei mor din cauza sarcinii, 10,6 milioane de copiii mor, 40 % din ei în prima lună de viaţă. Aproape toate aceste decese se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare. Multe decese ar putea fi evitate prin intervenţii bine cunoscute dacă acestea ar fi disponibile.
Acum patru ani în stabilirea ţintelor de dezvoltare a acestui mileniu comunitatea internaţională s-a angajat să reducă cu trei sferturi mortalitatea maternă şi cu două treimi mortalitatea infantilă până în anul 2015.
Ziua Mondială a Sănătăţii în 2005 este o ocazie unică nu numai pentru a evidenţia importanţa problemei ci şi pentru a uni toate resursele în aplicarea unor soluţii funcţionale.
Mai presus de orice trebuie promovată sănătatea mamei şi a copilului pretutindeni!
Dr. Liana David
ªef Compartiment de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate Tg. Mureş