Profesorul Prabhat Jha de la University of Toronto (Canada) a condus un studiu privind numărul tinerilor indieni de ambele sexe care vizitează cabinetele şi clinici speciale pentru a se informa cu privire la transmiterea HIV.
În cele patru state sudice ale Indiei, proporţia tinerelor femei infectate cu HIV a scăzut cu o treime, de la 1,7% în 2000 la 1,1% în 2004. În statele mai dens populate din nordul Indiei, dar în care proporţia persoanelor infectate cu HIV este cu o cincime mai mică decât în statele din sud, mai sărace, cercetătorii nu au descoperit variaţii majore în aceaşi perioadă de timp.
Principala cale de răspândire a virusului HIV în India este prostituţia. Bărbaţii care le vizitează pe practicantele celei mai vechi meserii din lume se infectează cu HIV şi apoi transmit virusul soţiilor sau prietenelor.
"În urma campaniilor de informare din ce în ce mai mulţi bărbaţi din sudul Indiei au înţeles pericolul la care se expun şi au început să folosească prezervative sau chiar nu mai frecventează prostituate", a explicat profesorul Jha.
Deşi în cazul unor state precum India, naţiunile caraibiene, sau în mai multe state africane se înregistrează o scădere a numărului de infectări cu HIV, totuşi, la nivel global, cifrele sunt încă în creştere.
Astfel, conform rapoartelor UNAIDS, în noiembrie 2005 la nivel global existau 40 de milioane de persoane infectate cu HIV, în timp ce în 2003 numărul acestora era de 37 de milioane. În statele din sudul Africii şi Europa de Est, numărul persoanelor care devin infectate cu virusul HIV este încă în creştere.(Rompres)