În prezent, se constată un management defectuos, neperformant în ceea ce priveşte tratamentul durerii în lume şi, în mod deosebit, în ţările în curs de dezvoltare. De aceea, accentul s-a pus pe pregătirea profesioniştilor în domeniu şi a revederii legislaţiilor, astfel încât, acestea să acorde un acces mai mare la terapia durerii, la medicamentele cu care se tratează durerea, fiind vorba, în principal, de opioide.
Opioidele şi reglementarea utilizării acestora au apărut în urmă cu 100 de ani, iar de-a lungul timpului aceste reglementări s-au îmbunătăţit, astfel încât, s-a ajuns ca oamenii să poată tratata cât mai uşor durerile. Între timp, s-au dat noi definiţii termenilor de dependenţă, referindu-se la dependenţa pe care ar crea-o aceste medicamente, dar şi de abuz în utilizarea lor.
În ceea ce priveşte utilizarea morfinei, unul dintre cele mai răspândite medicamente utilizate în terapia împotriva durerii, România ocupă unul din ultimele locuri.
"ªi pentru ca populaţia să aibă un acces mai mare la acest tratament a fost necesară îmbunătăţirea legislaţiei din România", a subliniat dr. Olsavszky.
Dr. Victor Olsavszky a subliniat că, în prezent, în lume, există anual cam 10 milioane de cazuri noi de cancer, iar în următorii 20 de ani această cifră se va dubla. Conform OMS, 70 la sută din cazurile noi se vor dezvolta în ţările în curs de dezvoltare. (Rompres)