În primul an, proiectul a fost introdus în 10 unităţi militare, iar anul următor s-au adăugat alte 10 unităţi, astfel încât la finalul proiectului, 20 de unităţi militare au fost cuprinse în acest program.
Scopul principal al acestui proiect se referă la scăderea incidenţei ITS & HIV/SIDA în rândul militarilor în termen şi militarilor angajaţi pe bază de contract din Armata Română (cu vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani), prin educarea acestora în vederea însuşirii unui comportament sexual responsabil.
obiectivele proiectului:
Creşterea numărului activităţilor de informare şi educare desfăşurate cu regularitate în unităţile militare de către personalul medical (medici, subofiţeri sanitari, asistenţi medicali, militari angajaţi pe bază de contract) şi non-medical (tineri ofiţeri comandanţi de subunităţi) al Ministerului Apărării Naţionale.
Creşterea nivelului evaluărilor de risc personale şi al cunoştinţelor privind beneficiile folosirii corecte a prezervativului.
Creşterea numărului militarilor în termen şi militarilor angajaţi pe bază de contract care raportează folosirea corectă a prezervativului cu ocazia celui mai recent act sexual.
REZULTATE OBÞINUTE:
Modalitatea prin care a fost atins scopul proiectului (scăderea incidenţei ITS & HIV/SIDA) a constat în desfăşurarea de ore de informare-educare în unităţile militare cu grupul ţintă, în cadrul activităţilor curente de învăţământ cuprinse în programul militarilor. Aceste sesiuni au fost susţinute de cadrele medicale (medici, subofiţeri sanitari, asistenţi medicali, militari angajati pe bază de contract) şi de ofiţeri (tineri ofiţeri comandanţi de subunităţi) din unităţile militare incluse în proiect, care au fost instruiţi pe baza unei curricule de către un grup de instructori cu experienţă, aceştia participând în prealabil la un curs de pregătire.
Astfel, în cadrul proiectului au avut loc următoarele activităţi:
- cercetare CAP: introducerea unei anchete sociologice la începutul şi la sfârşitul derulării proiectului, privind nivelul cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor membrilor grupului ţintă.
- elaborarea unei curricule destinate personalului medical (medici, subofiţeri sanitari, asistenţi medicali, militari angajaţi pe bază de contract) şi non-medical (tineri ofiţeri comandanţi de subunităţi), pe tema prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) şi HIV/SIDA în rândul populaţiei militare.
- desfăşurarea unui curs de formare, unde au fost pregătiţi 20 de formatori naţionali, cu experienţă în programele de prevenire ITS/HIV/SIDA ale Fundaţiei Tineri pentru Tineri.
- organizarea a 18 cursuri pentru personalul medical – 217 membri ai personalului medical instruiţi (medici, subofiţeri sanitari, asistenţi medicali, militari angajaţi pe bază de contract)
- organizarea a 7 cursuri pentru ofiţeri – 85 de ofiţeri instruiţi (tineri ofiţeri comandanţi de subunităţi)
elaborarea şi distribuirea unui kit de materiale IEC destinat grupului ţintă, pentru prevenirea ITS & HIV/SIDA. Kit-ul include o broşură, 2 pliante şi un poster care sunt utilizate în cadrul activităţilor de informare si educare. Totodată, a fost realizat un CD multimedia care conţine filmul documentar „Trăind cu SIDA” (o serie de interviuri cu persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA), obţinut cu sprijinul JSI Inc.
- instruirea militarilor în termen şi a militarilor angajaţi pe bază de contract din cele 20 de unităţi MApN – 9.815 militari în termen şi militari angajaţi pe bază de contract
- distribuire gratuită de prezervative în unităţile militare – au fost distribuite 166.000 de prezervative
vizite de monitorizare şi asistenţă tehnică – au fost realizate 76 vizite de monitorizare (Comunicat de presă)