De asemenea, a fost alocat un milion lei noi pentru programul de creare a serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu, ce va fi derulat tot pe o durată de trei ani. Acest program promovează dreptul persoanelor cu handicap de a fi îngrijite în familiile lor, precum şi sprijinirea acestora pentru evitarea situaţiilor de criză şi propune măsuri de prevenire a abuzului, neglijării şi excluziunii sociale a adultului cu handicap în vederea prevenirii instituţionalizării acestuia.
Totodată, au mai fost alocaţi 300.000 de lei noi pentru formarea profesională în vederea integrării în muncă a persoanelor cu handicap, 4.300.000 lei noi pentru dezvoltarea de centre de servicii de tip ambulatoriu pentru recuperarea neuromotorie şi 154.120 lei noi pentru programul de formare a personalului implicat în protecţia persoanei cu handicap.
Programele vor fi finanţate de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, în baza proiectelor întocmite de furnizorii de servicii sociale sau de formare, publici sau privaţi sau în parteneriat, în urma unui proces de evaluare şi selecţie. Programele vor fi derulate atât de autorităţile administraţiei publice locale, cât şi de organizaţii neguvernamentale care furnizează servicii sociale.
Evaluarea şi selecţia programelor, monitorizarea implementării şi controlul fondurilor alocate se va face de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.(Rompres)