Cercetătorii au demonstrat că doze crescute de sulfoniluree de primă şi de a II-a generaţie cresc riscul de mortalitate cardiovasculară cu mai mult de 200% şi respectiv cu 30-40%. „Bazat pe aceste rezultate recomandăm ca medicii care iniţiază terapie antidiabetică orală în diabetul zaharat de tip II nou diagnosticat să folosească mai degrabă metformin decât sulfoniluree (mai ales de primă generaţie)”, afirmă dr. Jeffrey A Johnson (Universitatea din Alberta, Edmonton), având în vedere că s-a demonstrat că dozele crescute cresc riscul de mortalitate cardiovasculară.
Din 5795 de subiecţi studiaţi, 120 foloseau sulfonuree de primă generaţie, 4138 gliburid şi 1537 metformin. Pe perioada studiului s-au înregistrat 1.503 decese. Dintre acestea aproximativ 25% s-au datorat unui eveniment cardiac major.
Nu s-a demonstrat creşterea riscului de deces sau de boală cardiovasculară de către metformin. De asemenea s-a observat că pacienţii care foloseau sulfoniluree (indiferent de generaţie) în doze mari au prezentat un risc mai mare de deces de orice cauză decât cei cu doze mici din aceiaşi agenţi terapeutici.
În momentul de faţă cea mai bună alegere pentru începerea tratamentului antidiabetic oral în diabetul zaharat de tip 2 este tratamentul cu metformin.