Prevalenţa obezităţii în Statele Unite este foarte
crescută, afectând pesoane de orice vârstă, sex, educaţie, grup etnic sau nivel
socio-economic. Copii sunt în general supraponderali, mai ales aceia care sar
peste micul dejun şi prezintă o tendinţă crescută spre a consuma diferite
snacks-uri şi aliemente bogate în grăsimi. Conform studiilor, 59% a studenţilor
neglijează micul dejun de cel puţin trei ori pe săptămână iar una din trei fete neglijează micul dejun
zilnic.
„Să rezişti opt ore sau chiar mai mult
fără o alimentaţie corespunzătoare, aşa cum procedează foarte mulţi adolescenţi, expune organismul
la un stres suplimentar”, afirmă Robert Murray de la Spitalul Pediatric
Columbus, subliniind importanţa micului dejun, cu ocazia Conferinţei Naţionale
a Academiei Americane de Pediatrie. Cei care au tendinţa de a sări peste micul
dejun, înşirând diferite motive, cum ar fi lipsa timpului, a poftei de mâncare,
cură de slăbire, etc, sunt expuşi la un risc dublu de a deveni supraponderali.
Cercetătorii au arătat că majoritatea persoanelor care reuşesc să păstreze o
greutate corporală normală sunt cei care mănâncă la micul dejun. Studii
incluzând copii şi adolescenţi indică o asociere între menţinerea unui indice
de masă corporală scăzut şi consumul sistematic a micului dejun. În mod ironic
cei care mănâncă la micul dejun, deşi consumă mai multe calori pe zi de obicei
nu sunt supraponderali.
Există evidenţe că micul dejun
îmbunătăţeşte vigilenţa şi starea de spirit precum şi memoria de scurtă durată
şi are un efect de reducere a iritabilităţii şi a anxietăţii.
