"Găinile erau bolnave. Una chiar tuşea, iar fetiţa a atins-o. I-am spus să nu facă asta. Dar ea iubeşte păsările foarte mult", a declarat tatăl fetiţei, Abdulkerim Mamuk. "Le ţinea în braţe", a continuat acesta.
Când o parte dintre găinile din curtea lor au început să moară din cauza gripei aviare, unele dintre ele tuşeau atât de tare încât emanau un lichid care ar fi putut proveni din stomac şi intestine, iar un alt lichid, asemănător sângelui, le curgea din ochi, conform declaraţiilor membrilor familiei. Când mama a văzut-o pe Summeyya ţinând în braţe păsările, a ţipat la ea şi chiar a lovit-o ca să le lase în pace şi să nu se mai atingă de ele. Micuţa a început să plângă, ştergându-şi lacrimile cu mâinile cu care atinsese găinile moarte.
"ªi-a şters faţa. A început să se umfle şi să facă febră foarte mare", a declarat tatăl fetiţei. Acesta a stat de vorbă cu ziariştii, în interiorul casei sale curate, din Yalim Erez, din apropiere de oraşul Van. Purta o geacă de piele, o căciulă tipic kurdă şi vorbea o turcă stricată.
După câteva zile de tensiune, când familia micuţei era îngrijorată, neştiind dacă aceasta îşi va reveni, starea de sănătate a lui Summeya s-a îmbunătăţit după ce i s-a administrat antiviralul Tamiflu, conform declaraţiilor făcute marţi, 10 ianuarie, pentru AP de către doctorul Huseyin Avni Sahin din cadrul spitalului din Van, vechi de 100 de ani.
Dar alţi doi copii au murit în Turcia din cauza aceluiaşi virus, iar în aceeaşi zi au fost confirmate alte 15 cazuri de infestare cu gripă aviară, majoritatea fiind tot copii. Virusul pare că se răspândeşte. În alte părţi ale lumii unde a făcut victime umane - până în prezent numai în estul Asiei - copii asemenea Summeyei au fost grav afectaţi.
"La fel s-a întâmplat şi în Asia", a declarat doctorul Guenael Rodier, om de ştiinţă în cadrul OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), care a urmărit virusul acolo unde a apărut. "În principal, acesta a apărut în interiorul familiilor de mici dimensiuni, afectând în primul rând copiii".
Chiar dacă nu erau aşa de iubitori cu animalele precum Summeya, copiii din zonele agricole sărace se simt foarte bine în prezenţa animalelor cu care trăiesc. Este foarte dificil să îi convingem că acum acestea pot fi periculoase.
În oraşul Dogubayazit, estul Turciei, situat la graniţa cu Iranul, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, copiii i-au întrecut la cules de păsări bolnave pe lucrătorii veniţi să le strângă.
Pe măsură ce virusul H5N1 se răspândeşte, oamenii de ştiinţă care monitorizează acest fenomen se tem că acesta ar fi putut suferi modificări care să permită transmiterea lui de la om la om, declarând că educaţia în rândul populaţiei în ceea ce priveşte pericolul acestei boli este esenţială în lupta de combatere a virusului gripei aviare. Doctorul Rodier din cadrul OMS a declarat că organizaţia pe care o reprezintă se gândeşte la implementarea unui program de educare şi informare care să îi vizeze în mod special pe copiii din zonele rurale.
"Acesta este comportamentul copiilor /.../, ei s-ar juca cu orice", a subliniat acesta.(Rompres)