Bolnavii cu diabet zaharat prezintă un risc mai crescut de a dezvolta cancer de colon, conform unui nou studiu publicat în revista Journal of National Cancer Institute. O dietă bogată în grăsimi, proteine şi carbohidraţi şi săracă în vegetale şi fructe se asociază cu un risc crescut pentru cancerul colorectal. Unele studii recente arată că acest risc este legat de fapt de rezistenţa la insulină şi hiperinsulinemia
din cadrul diabetului zaharat. O echipă de cercetători de la National University of Singapore a realizat o analiză a alimentaţiei şi a incidenţei bolilor maligne la un număr de 63.257 de persoane, femei şi bărbaţi cu vârsta între 45-75 de ani. Cercetătorii au descoperit 636 de cazuri de cancer colorectal. Diabetul zaharat s-a asociat cu un risc mai crescut pentru cancerul de colon atât la bărbaţi cât şi la femei, incidenţa cancerului fiind de 208,9 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de diabetici şi 140,2 de cazuri la 100.000 de persoane fără diabet.„Am observat că diabetul zaharat reprezintă un risc mai crescut pentru cancerul colorectal la populaţia evaluată din Singapore, riscul fiind statistic semnificativ mai ales la persoanele cu consum crescut de calorii şi activitate fizică redusă, aceşti doi fiind factori predicitivi independenţi pentru hiperinsulinemie. Rezultatele noastre sugerează o asociere între hiperinsulinemie şi cancerul colorectal”, concluzionează autorii.