Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că, având în vedere situaţia din Turcia în ceea ce priveşte gripa aviară, au fost luate în ţara noastră măsuri sporite de supraveghere. S-a stabilit împreună cu specialişti epidemiologi ca localităţile din jurul Bucureştiului care au luciu de apă să fie atent monitorizate. Totodată, se află sub strictă supraveghere coridoarele
pe care circulă păsările migratoare, respectiv Olt, Dunăre, Siret, Prut, astfel încât să se poată interveni cât mai repede posibil în cazul apariţiei unor cazuri de gripă aviară.Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat, într-o conferinţă de presă, că se are în vedere identificarea posibilelor cazuri de gripă aviară la om în cazul unor persoane venite din străinătate, dar şi cele de pe plan naţional. "Până în prezent nimeni nu a raportat transmiterea de la om la om şi se menţinere faza 3 de tip pandemic", a subliniat prof.dr. Adrian Streinu Cercel. El a adăugat că săptămâna viitoare în sud-estul ţării se vor instala soft-uri pentru colectarea rapidă a datelor, iar personalul va fi instruit cât mai repede posibil. Ministerul Sănătăţii are în vedere chiar instalarea de soft-uri pentru medicii de familie.
În perioada 2-8 ianuarie au fost raportate 4.373 de infecţii ale căilor respiratorii, nouă suspiciuni de gripă umană, dar care au fost infirmate, 1.459 de pneumonii şi 2.914 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, precum şi două decese la persoane peste 65 de ani, a spus prof.dr. Adrian Streinu Cercel. El a anunţat că, plecând de la aceste date, pe parcursul săptămânii viitoare se vor derula "aşa-zisele scenarii" pe trei rate de atac al virusurilor gripale umane şi gripale aviare. Aceste scenarii se fac numai pe hârtie şi au menirea de a avea exact dimensiunea eventualelor îmbolnăviri.
Au fost luate măsuri şi în teritoriu astfel încât se vor pregăti secţii special amenajate în spitalele judeţene din centrele universitare Constanţa, Craiova, Timişoara, Cluj, Tg. Mureş, Braşov, Iaşi şi Bucureşti pentru eventualitatea apariţiei mai multor cazuri. Aceste centre vor avea organizat serviciul de anestezie terapie intensivă şi vor avea asigurate ventilatoare.
Directorul Institutului "Matei Balş" a subliniat că nici un stat din lume nu este pregătit să facă faţă unei pandemii de gripă aviară şi deci nici România, dar se face tot ceea ce este posibil pentru reducerea efectelor.
"Sperăm ca în acest an să nu ne confruntăm cu o pandemie, având în vedere şi măsurile luate anul de trecut de vaccinare antigripală susţinută, la fel cum au făcut toate statele europene", a spus prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, amintind că Ministerul Sănătăţii a făcut o rezervă de vaccin antigripal de 120.000 de doze şi 140.000 de medicamente antivirale.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, la rândul său, că s-a luat legătura cu ministrul sănătăţii francez pentru o eventuală achiziţionare a 100.000 de doze de vaccin pentru gripa aviară. Dozele ar urma să fie cumpărate după o atentă analiză a suşelor virusului gripal aviar pentru a vedea dacă răspunde sau nu la acest vaccin, a precizat prof.dr. Adrian Streinu Cercel. El s-a referit la faptul că virusul gripal din Turcia a suferit două mutaţii care sunt foarte îngrijorătoare.
Ministrul sănătăţii a făcut un apel la populaţie ca, pe cât posibil, să-şi amâne vizitele în Turcia sau în zonele cu focare de gripă aviară.
În legătură cu transferul bolnavilor cu suspiciune de gripă aviară de la o unitate la alta, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat că există un formular cu două coloane unde este definită simptomatologia gripei aviare şi a gripei umane. Dacă pacientul are febră 39-40 grade, tulburări respiratorii şi de înghiţire, tuse şi provine şi dintr-o zonă de focar este transferat la Institutul "Matei Balş". În situaţia în care pacientul are numai febră 39-40 grade, dureri de cap, musculare, stare generală alterată şi nu provine din zonă de focar se poate trata în unitatea în care se află sau în oricare altă unitate de boli infecţioase.
Începând de săptămâna viitoare, la Institutul "Matei Balş" se poate face secvenţierea virusului gripal aviar. Aceasta se face în prezent la Institutul Cantacuzino.(Rompres)