Aceste cercetări au determinat producătorii de alimente să dezvolte o piaţă cu diverse sortimente de soia care ia amploare pe zi ce trece. U.S. Food and Drug Administration permite acum producătorilor de soia să precizeze pe produsele care conţin minim 6,25 grame de soia că acestea reduc riscul de boli cardiovasculare. Dar multe dintre proprietăţile acestui produs sunt prezentate exagerat.
Boli cardiovasculare
Există dovezi că soia reduce nivelul de colesterol. O meta-analiză efectuată în 1995 pe 38 de studii clinice controlate, a demonstrat faptul că aproximativ 50 de grame de proteine din soia pe zi în loc de proteine animale reduc nivelul de colesterol total cu 9,3%, LDL colesterolul cu 12,9% şi trigliceridele cu 10,5%. Această reducere dacă este menţinută în timp, înseamnă o reducere cu 20% a riscului de infarct miocardic, atac vascular cerebral sau de alte boli cardiovasculare. Cel mai mare beneficiu îl au pacienţii cu un nivel al colesterolului în jur de 300mg/dl care consumă alimente pe bază de soia. Asociaţia Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă alimentele pe bază de soia în cadrl regimului pentru boli cardiovasculare.
Bufeurile
Soia a fost investigată ca şi tratament pentru bufeuri dar şi al altor probleme care apar la menopauză. Teoretic acest lucru este logic întrucât soia conţine estrogeni care se găsesc în plante denumiţi fitoestrogeni. În unele ţesuturi aceste substanţe imită acţiunea estrogenilor. Astfel soia ar asigura necesarul de estrogeni care la femeia la menopauză este deficitar. Totuşi în acest sens nu există studii detaliate.
Cancerul de sân
În unele ţesuturi fitoestrogenii blochează acţiunea estrogenilor. Dacă acest lucru se întâmplă de exemplu la nivelul ţesutului mamar, atunci consumând soia se reduce riscul de cancer de sân întrucât estrogenii stimulează creşterea şi multiplicarea celulelor canceroase la acest nivel. Studii în acest sens nu au dat un rezultat clar, unele având rezultate favorabile dar altele negăsind nici o legătură între consumul de soia şi cancerul de sân. De fapt, unele studii chiar au demonstart că suplimentele concentrate de proteine de soia stimulează creşterea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân. Studii ulterioare vor oferi mai multe informaţii în acestă problemă.
Memoria şi capacitatea de concentrare
Unele studii au prezentat posibilitatea că pierderile de memorie datorsate vârstei înaintate sau declinul funcţiilor cognitive pot fi prevenite prin consumul de soia. Două studii recente au prezentat rezultate contradictorii în această problemă, unul prezentând beneficii, celălalt negăsind nici un avantaj. Alte studii sugerează faptul că un consum crescut de soia poate duce chiar la tulburări de memorie. Astfel dintre femeile care trăiesc în Hawaii dar au strămoşi japonezi, cele care au avut o alimentaţie tradiţională bogată în soia au avut probleme de memorie mai degrabă decât cele care au trecut la dieta americană.
Sfaturi practice:
Soia, tofu şi alte alimente pe bază de soia sunt o alternativă excelentă pentru carnea roşie. Dar nu exageraţi! Două sau patru porţii pe săptămână sunt suficiente. Este bine să evitaţi suplimentele care care conţin concentrate de proteine de soia sau extracte de soia cum ar fi izoflavonele.