„Există evidenţe că la pacienţii cu hepatită cronică virală C funcţia celulelor dentritice se alterează”, afirmă dr. Sylvia van der Hurk, cercetător VIDO. Noi ne-am gândit la o posibilitate de a „învăţa” celulele dentritice să activeze în mod corespunzător sistemul imun şi dacă le-am administra bolnavilor sub formă de vaccin, pacientul respectiv ar putea elimina sau cel puţin ar putea ţine sub control boala.” Celulele dentritice sunt elemente cheie ale sistemului imun, care au un rol de a activa şi modula răspunsul imun.
La animalele de laborator noul vaccin a reuşit să reducă nivelul proteinei virale (HCV) cu 100.000 de ori faţă de control, datele sugerând că ar putea constitui o alternativă foarte promiţătoare pentru prevenirea cronicizării infecţiei.
Virusul hepatitei C prezintă mutaţii genetice frecvente, un bolnav putând fi infectat cu un tip de virus, care la rândul lui a dat „naştere” mai multor subtipuri de virusuri, toate fiind prezente în acelaşi organism în acelaşi timp. Cercetătorii de la VIDO au expus celulele dentritice in vitro la proteine virale HVC, după care celulele au fost expuse şi la agenţi imunostimulatori puternici pentru a creşte răspunsul imun. Celulel astfel „tratate” au fost pe urmă injecate animalelor de laborator ca şi vaccin. Animalele au fost infectate cu ajutorul unor virusuri-carrier, purtătoare a proteinei HCV.
Dup un timp s-a observat că nivelul proteinei virale (HCV) a fost mult mai redus la animalele anterior vaccinate decât la animalele control.