- să evite zonele în care păsările infectate cu virusul H5N1-pot fi prezente, precum păsările din curţi şi din ferme şi păsările din pieţele de păsări vii;
- să nu consume produse din carne de păsăre, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mâncăruri care conţin sânge provenit de la acestea;
- să nu călătoreasca în timp ce sunt bolnavi şi sa-si limiteze contactul cu alte persoane cât de mult posibil, pentru a preveni răspândirea oricărei boli infecţioase.
Este interzis persoanelor care călătoresc în afara graniţelor să scoată sau să introducă animale şi păsări din/în ţară.
Ca şi în cazul altor infecţii, una dintre cele mai importante practici preventive este spălatul pe mâini, cu atenţie şi frecvent, folosind apă şi săpun, pentru a îndepărta potenţialele surse de infecţie de pe piele. Când nu există săpun la dispoziţie şi mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru ştergerea mâinilor.
În plus, atunci când preparaţi hrana:
- separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat;
- spălaţi-vă pe mâini între operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi celor prelucrate termic;
- nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată;
- toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sânge, trebuie prelucrate termic cu atenţie. Gălbenuşurile de ouă nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de căldură, temperatura pentru prelucrarea cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70°C;
- înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă cu săpun iar după aceea spălaţi-vă pe mâini;
- nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;
- după manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele atent cu apă şi săpun.
Dacă credeţi că aţi fost expus gripei aviare, urmăriţi-vă starea de sănătate timp de 10 zile! Dacă prezentaţi febră, tuse sau dificultate în respiraţie sau dacă vă îmbolnăviţi în perioada de 10 zile, consultaţi un medic! Înainte de a începe consultaţia, spuneţi medicului ce simptome aveţi, dacă aţi venit în contact direct cu păsări si unde aţi călătorit.(Comunicat de presă, MS)