Suplimentarea
alimentaţiei femeilor însărcinate cu vitamina D ar putea preveni fracturile de
natură osteoporotică la copii, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în
The Lancet. Copiii ai căror mame nu au urmat un regim bogat în vitamina D în
timpul sarcinii prezintă o tendinţă de a avea oasele mai friabile, iar lipsa de
vitamina D apare frecvent la femeile în vârsta fertilităţii. Cercetătorii de la
Centrul Epidemiologic din Cadrul Spitalului General Southampton, conduşi de
profesorul Cyrus Cooper, au analizat datale a 198 de copii născuţi în perioada 1991-1992,
fiind evaluată nutriţia şi suplimentarea cu vitamine a mamelor acestora în timpul
sarcinii. Copii au fost urmăriţi apoi până la vârsta de 9 ani, pentru a putea
corela datele obţinute (caracteristicile nutriţiei gravidei respective) cu
indicii corporali şi masa osoasă (densitatea osoasă) a copiilor.
Femeile care au luat vitamina D şi cele
care au stat mai mult la soare în timpul sarcinii au fost mai puţin predipuse la
deficienţă de vitamina D. Razele de soare ajută organismul să producă propriile
surse de vitamina D. Suplimentând alimentaţia gravidei cu vitamina D, mai ales
în lunile de iarnă, ajutăm copii să dezvolte un sistem osos mai rezistent.
“Rezultatele noastre arată că vitamina
D maternă influenţează creştera şi rezistenţa osoasă a urmaşului cât şi riscul
de osteoporoză de mai târziu, putând fi adăugate la celelalte evidenţe care
susţin ideea că dezvoltarea intrauterină şi cea imediat postnatală contribuie
esenţial la mineralizarea osoasă şi la riscul pentru osteoporoză”, declară
profesorul Cooper.
