Experţii americani şi europeni subliniază în consecinţă, în perspectiva prevenirii unei posibile pandemii, necesitatea de a căuta şi depista virusul gripei aviare în ferme şi în pieţe mai curând decât în rândul păsărilor sălbatice.
Momentul şi locul apariţiei de noi focare de gripă aviară din ultimele luni, în vestul Chinei, în Rusia, România, Turcia şi Croaţia, păreau să arunce responsabilitatea răspândirii virusului asupra păsărilor migratoare, fapt ce a plasat în stare de alertă maximă zone precum Alaska, unde se adună în fiecare primăvară păsări de pe vechiul şi de pe noul continent, formând un potenţial "centru internaţional de transfer viral". Totuşi, de la începutul toamnei, nu au mai fost raportate decât puţine cazuri de focare noi şi, în plus, virusul a fost practic absent în Europa occidentală şi Delta Nilului, "reşedinţa de iarnă" a păsărilor călătoare.
Potrivit virusologului Hon Ip, de la Centrul naţional pentru sănătatea naturii din Madison (Wisconsin), acest lucru pare să arate că virusul gripei aviare s-a "specializat" pe păsările domestice, care trăiesc puţin, în spaţii restrânse, şi virusul trebuie să se refugieze rapid de la o pasăre la alta pentru a supravieţui.
Virusul H5N1 al gripei aviare, depistat în toamnă şi în România, a determinat începând de la sfârşitul lui 2003 moartea sau sacrificarea a milioane de păsări şi a 71 de persoane, în majoritate în Asia. Persoanele infectate au luat virusul în general prin contact direct cu păsările bolnave, dar experţii se tem de o eventuală mutaţie a sa care să-l facă uşor transmisibil de la om la om.(Rompres)