Pentru cel de-al doilea obiectiv, construirea unui nou Spital Judeţean de Urgenţă, ministrul a făcut cunoscută intenţia de a se întâlni cu factorii de răspundere şi de a face analiza întregului sistem spitalicesc din judeţ.
Cu această ocazie, se va stabili strategia de dezvoltare a sistemului, inclusiv prespitalicesc, pentru perioada următoare. În această strategie, două obiective vor lua naştere în Bihor: din toamna anului 2006 vor începe lucrările la noul spital judeţean, după ultimele standarde în materie, cu cele mai performante dotări.
Construirea spitalului va demara o dată cu comenzile pentru echipamente şi aparatură de top, dar, în acelaşi timp, şi de pregătire a personalului care, în momentul inaugurării, va fi capabil să lucreze cu tehnologii performante. Locaţia va fi stabilită după discutarea strategiei. Actualul spital, în opinia ministrului, nu îndeplineşte statutul de "model" şi standardele europene. Costul unui asemenea spital, cu 700 - 1.000 de paturi, s-ar ridica la 15-22 milioane de euro, bani asiguraţi din Fondul Naţional de Sănătate, din Fondul structural pentru sănătate (după 2007) şi din credite externe.
Tot în acest cadru, se va înfiinţa un Institut al Inimii, la Oradea, care să deservească judeţele Bihor, Satu-Mare şi Maramureş. De anul viitor, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Muncii, va demara procesul de recalculare a sistemului de salarizare pentru personalul medical. Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că medicii şi personalul sanitar, în general, nu beneficiază de salarizare conformă cu responsabilitatea şi cu pregătirea profesională din acest domeniu de activitate.(Rompres)