Aproximativ 12% dintre tinerii cu vârste de 16-17 ani au fost afectaţi de o depresie gravă anul trecut, faţă de 5% din rândul adolescenţilor de 12-13 ani, şi 9% în categoria celor de 14-15 ani.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 70.000 de persoane cu vârste de minimum 12 ani. "Aceste date noi trebuie să îi trezească la realitate pe părinţi. Sănătatea mentală este o parte importantă a sănătăţii generale şi a stării de bine a copiilor lor", a declarat administratorul SAMHSA, Charles Curie.
Potrivit dr. Bennett Leventhal, profesor de psihologia copilului şi a adolescentului la Universitatea statului Illinois, din Chicago, numărul tinerilor americani depresivi cu vârste de 15-20 de ani a crescut cu 10 la sută.
Raportul dat publicităţii arată că adolescenţii deprimaţi sunt de două ori mai înclinaţi ca alţii să consume substanţe psihotrope. Circa 28% dintre ei consumă băuturi alcoolice (faţă de 17% dintre cei nedepresivi), 23% fumează (comparativ cu 11%) şi 21% consumă droguri (faţă de 10%).
Vorbim de depresie gravă atunci când tulburările durează cel puţin două săptămâni. Starea pacientului se manifestă printr-o pierdere a interesului, o dispoziţie deprimată şi cel puţin alte patru simptome cum ar fi alterări ale somnului, alimentaţiei şi a puterii de concentrare.(Rompres)