Nevoia unor strategii terapeutice care să prevină apariţia, să încetinească progresia sau măcar să amelioreze simptomele bolii Alzheimer este în continuu crescută. Eficacitatea terapiilor hormonale este de mult timp în atenţia cercetătorilor, ştiut fiind faptul că o dată cu înaintarea în vârstă nivelul hormonilor sexuali este în scădere, iar declinul testosteronului se asociază cu scăderea masei şi a forţei musculare, cu osteoporoză, cu scăderea libidoului şi schimbări ale funcţiilor cognitive, condiţii care ar putea fi ameliorate cu substituţie de testosteron. Autorii studiului au observat că la bărbaţii cu boala Alzheimer declinul testosteronului este mai accentuată, fiind înregistrate nivele de testosteron mult mai mici la bărbaţii de vârstă medie cu această boală faţă de bărbaţii sănătoşi.
Autorii studiului au urmărit timp de 24 de săptămâni efectele testosteronului asupra funcţiilor cognitive şi calităţii vieţii la 16 bărbaţi care sufereau de boala Alzheimer paralel cu alţi 22 de bărbaţi fără această maladie. Participanţii la studiu au primit tuburi conţinând gel de testosteron sau placebo (pentru aplicaţie pe tegumente), monitorizarea efectului fiind realizată cu ajutorul unor teste standardizate.
S-au înregistrat rezultate bune la bărbaţii bolnavi de Alzheimer care au utilizat geluri cu conţinut de testosteron, atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, cât şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Deşi rezultatele sunt preliminare şi nu se recomandă tratamentul substitutiv cu testosteron de rutină la bărbaţii cu boala Alzheimer, totuşi, în condiţiile în care nivelul acestui hormon este scăzut la o persoană care suferă de această boală invalidantă, substituţia hormonală ar putea fi luată în considerare.