Institutul naţional american de sănătate (NIH) a anunţat lansarea unui proiect pilot pentru decodarea şi înregistrarea tuturor anomaliilor genetice care contribuie la dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer. Mai complex decât stabilirea genomului uman, acest proiect, cu un cost evaluat la 100 de milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, ar putea conduce într-o zi la noi tratamente împotriva maladiei, precum şi la tehnici de diagnosticare mai eficiente. "Graţie aparatelor noastre, tehnologiilor dezvoltate pe baza genomului uman şi recentelor reuşite în exploatarea datelor genetice pentru a îmbunătăţi tehnicile de diagnosticare şi tratare a cancerului, este posibilă acum tentativa de a decoda şi înregistra toate mutaţiile genetice umane legate de diferite forme cunoscute de cancer", a explicat într-un comunicat directorul NIH, Elias Zerhouni.
Acest proiect pilot, efectuat împreună cu Institutul naţional pentru cancer (NCI) şi Institutul naţional de cercetare în domeniul genomului uman (NHGRI), în cadrul NIH, se va concentra, într-o primă etapă, numai pe câteva tipuri de cancer care vor putea ajuta la determinarea fezabilităţii unui proiect mai extins, a explicat NIH.
Cancerul acoperă peste 200 de boli diferite. În toate formele cunoscute de cancer, modificările genetice, adesea specifice unui tip sau stadiu de dezvoltare a bolii, provoacă perturbări celulare care antrenează o creştere necontrolată a numărului de celule.
Cercetătorii vor segmenta ADN-ul celulelor canceroase, care vor fi prelevate din tumori prin biopsii sau în cadrul intervenţiilor chirurgicale. Circa 300 de gene sunt cunoscute în prezent ca fiind responsabile de apariţia bolii canceroase şi există deja medicamente care blochează anumite anomalii genetice specifice. De exemplu, Gleevec, fabricat de laboratoarele elveţiene Novartis, este eficient pentru blocarea mutaţiilor genetice care provoacă anumite leucemii.(Rompres)
