A fost lansată la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca o aplicație unică în țară, destinată pacienților oncologici, și care poate fi descărcată atât pe mobil, cât și pe tabletă, informează AGERPRES.
O aplicație unică în România, care poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă și care este dedicată sprijinirii pacienților oncologici, a fost lansată recent și prezentată miercuri la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca.
Aplicația, denumită APSCO, este disponibilă în limbile română și maghiară și poate fi folosită pentru autoevaluarea stării psihice de către pacienții care suferă de o formă de cancer. De asemenea, aplicația conține o serie de informații care pot fi utile pacienților în efortul lor de a face față bolii din punct de vedere psihic.
Degi Csaba, care este coordonatorul proiectului, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, cum funcționează aplicația, care utilizează așa numitele 'termometre emoționale'. Acest instrument este deja cunoscut în țările vestice, mai ales în Marea Britanie, și a fost folosit la crearea aplicației APSCO.
'Am lansat aplicația APSCO, care este unică, în limbile română și maghiară, și care poate fi descărcată gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicația este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boală, pentru pacienții cu cancer, aparținători și medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul își poate monitoriza nivelul de distres astfel încât să vadă dacă acesta este sau nu critic. Aplicația te ajută să știi unde este limita în suferința psihologică, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor în plus', a spus Degi Csaba.
Continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES