Inaugurarea unui nou proiect numit ERASMUS+, prin Centrul pentru Promovarea Învățării Permanente (CPIP), a avut loc la Spitalul Județean Timișoara, proiect de care vor beneficia medicii specializați în chirurgie vasculară și endovasculară și care va permite extinderea aplicării tehnicilor moderne în domeniu cu scopul de a reduce numărul de amputații la membrele inferioare.
Progresele medicale se traduc în tratamente ale unor stadii de boală imposibil de tratat anterior și, de asemenea, mai ușor de suportat de către pacienți.
O evoluție majoră în chirurgia vasculară o reprezintă tehnicile endovasculare, care au devenit o componentă importantă în arsenalul chirurgului vascular și pe viitor probabil că vor reprezenta metoda preferată în tratamentul bolii arteriale periferice', a declarat, luni, prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit acestuia, în numeroase situații, tehnicile de dilatare și stentare sunt singurele care pot salva membrele inferioare de la amputație. La ora actuală, aceste tehnici au depășit ca pondere intervențiile chirurgicale clasice, iar trendul este crescător. Mai mult, Boardul European de de Chirurgie Vasculară din cadrul Uniunii Europene a Specialităților Medicale (UEMS) a redefinit chirurgia vasculară în Chirurgie Vasculară și Endovasculară, iar specialistul, ca și chirurg vascular și endovascular.
continuarea articolului pe Agerpres.
Sursa: AGERPRES